Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malin Krutmeijer: Dunderhaveri av SVT att "faktagranska" ifall Förintelsen ägt rum

Obegripligt av public service, skriver Malin Krutmeijer.

Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Nordiska Motståndsrörelsen, som när uppfattningen att Förintelsen aldrig ägde rum, är på plats i Almedalen, och med osviklig aktualitetsvinkel bestämmer sig SVT:s Faktakollen för att undersöka om de har rätt eller fel.
I en bisarr text ställs den gamla nazistledaren Vera Oredsson, som minsann ”själv var i Tyskland på den tiden”, mot Nationalencyklopedin. NMR:s Per Öberg får rekommendera eventuella nyfikna att läsa rörelsens egen webbsajt där det finns argument för att Förintelsen är en bluff.
SVT ägnar också en hel del utrymme åt att en norsk dokumentär om samtida nazister har visats 700 000 gånger på NRK:s Facebooksida. Svenskar har också tittat på den, skriver de insinuant.
Och? Ska vi förstå detta som att det finns 700 000 smygnazister i Norge och Sverige som behöver övertygas om att 6 miljoner judar blev mördade under andra Världskriget?
Så bra då att SVT hänvisar till både FN, olika forskare och en domare i Nürnbergrättegångarna som alla kommit fram till att, jo, Förintelsen ägde faktiskt rum. Nu tror jag de flesta nazister och konspirationsteoretiker tänker om. Inte.
För den ändå som vill gå vidare och nörda ner sig i huruvida gasen Zyklon B användes vid massmorden eller inte har SVT en särskild, utförlig faktakoll om det också.
Det hela är ett dunderhaveri. Det är obegripligt att public service öppnar diskussionsdörren till yttermarginalens ideologiska träskmarker. Nordiska motståndsrörelsen går i dagarna runt i Almedalen och trakasserar och misshandlar människor vars övertygelser inte passar dem.
Vilka frågor ska de besvara härnäst? Om homosexualitet är en sjukdom? Om kvinnor verkligen är lämpade för yrkesarbete? Om den globala ekonomiska eliten i själva verket är utomjordingar (ja det finns en sådan ”teori”)?
Jag säger som historieprofessorn och en av världens ledande experter på området, Yehuda Bauer, när SVT ber honom reda ut Förintelsens vara eller inte vara: ”Man argumenterar inte med människor som hävdar att månen är gjord av vit ost”.
Gå till toppen