Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anna Axfors: Går det verkligen att klicka sig fram till psykisk hälsa?

Bra matchning? Sigmund Freud 1931.Bild: SIGMUND FREUD MUSEUM
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
För en modern människa är det inne att ha kontroll, att vara påläst och göra medvetna val. Uppenbarligen även där man traditionellt sett ska släppa kontrollen: hos psykologen. Med tjänsten Competencer, som bland andra Klarna-grundaren Niklas Adalberth investerat stora pengar i, ska man med några knapptryck matchas med en psykolog eller coach för att, enligt sloganen, “bli ditt bästa jag”.
“Vi ska bli en one stop shop för digital rådgivning”, säger medgrundaren Janna Jarlman.
Med samma lätta metod ska man med hjälp av Stockholmsbaserade matchningstjänsten Ahum snabbt hitta en psykolog som är “rätt för en”.
“Terapeuten måste såklart kunna något om ämnet du behöver ta upp, så att du kan få den hjälp som är mest effektiv” står det i en annons för tjänsten. Nu ska alltså terapeuter vara specialiserade på vissa ämnen, snarare än på människans hela psyke, och patienten (eller konsumenten) veta vilket ämne hen “behöver ta upp”.
Jag prövar att matchas via sajten. Först väljer jag vilket område jag behöver ha hjälp med – arbete, vardag, relationer, och så vidare. Under “graviditet” finns valet “Jag har förlossningsdepression”. Under “relationer” – “separation” finns “Jag har en överdriven oro för att min partner ska lämna mig”. Det gäller att redan ha en bra överblick över sina problem.
Det är väl i och för sig inget problem för de flesta: vårt ständiga googlande har inte bara gjort oss hypokondriska, utan även till små minidoktorer. Läkare vittnar om att patienter kommer till dem med önskemål och krav, precis som vilken konsument som helst, oavsett om vården är privat eller offentlig. Den som inte är hundra procent nöjd är intalad att byta direkt. Och nöjd verkar nu för tiden betyda att man erbjuds något extra – en personlig relation, många härliga skratt eller en önskad diagnos.
Tanken att patienter ska ha kontroll över sin vård är såklart fin. Men tänk om en bra psykolog innebär någon som inte bara kan lösa de problem som patienten redan lokaliserat, utan också kan gräva fram något som inte lätt går att klicka sig fram till?
Terapins nya “one stop shops” riskerar att göra klienten/konsumenten besviken. Vägen till psykisk hälsa har ofta betydligt fler stopp än ett.
Gå till toppen