Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Näringsliv

Här är de största skånska konkurserna juni

Den omsättningsmässigt största junikonkursen i Skåne drabbade K.G. Hanssons Handelsträdgårdar. Även Taxi Örestad i Bårslöv och Malmörestaurangen Casa Mia gick omkull.

Bild: TT/Lars Brundin/Britt-Mari Olsson
Under åtta månader har konkurserna i Sverige blivit färre. Under juni vände den statistikkurvan med en ökning på 10 procent. Krister Jonsson, vd på Creditsafe, tycker dock att det är för tidigt att prata om ett trendbrott.
Skåne står sig bättre än landet i genomsnitt. I vårt län gick 66 bolag omkull under juni. Det kan jämföras med 75 under samma månad förra året. Hittills i år har 414 skånska bolag stupat, vilket är en minskning med 3 procent jämfört med första halvåret 2017.
Många av junikonkurserna drabbade mindre företag. Bland de omsättningsmässigt stora fanns skånska K.G. Hanssons Handelsträdgårdar som var landets sjätte största, allra störst var Uppsalabolaget Gallerix.
Malin Andersson, advokat vid Acta advokatfirma i Helsingborg, sköter konkursförvaltningen av handelsträdgården för prydnadsväxter just nu.
Vad ligger bakom konkursen?
– 75 procent av bolagets omsättning består av tulpanförsäljning, man förädlar tulpaner via inköp från Holland. Man har hamnat snett i valutaaffärer, det har skett valutaförändringar som har slagit väldigt hårt mot bolaget. Dessutom har man gjort stora investeringar som ska föranleda större intäkter. Dessa intäkter har inte hunnit komma än, men kostnaderna har gjort det.
Försäljning av tulpaner utgör 75 procent av omsättningen hos KG Hanssons Handelsträdgård i Billeberga.Bild: Britt-Mari Olsson
Vad händer nu?
– Vi i konkursförvaltningen driver det vidare i hopp om att kunna sälja verksamheten, helst som helhet. I bolaget finns två fastigheter med ganska stora växthus som är fullt utrustade. Vi har ett anbudsförfarande nu med sista dag sista för anbud fredagen den 6 juli. Så vi håller på med visningar och buden brukar vanligtvis komma närmare sista dagen.
Och hur ser du på framtiden för verksamheten?
– Utsikterna ser goda ut, förutsatt att det finns personer med rätt kunnande som kan ta över. Det är en avancerad anläggning som kräver kunskap om hur man driver en datoriserad odlingsverksamhet. Man behöver alltså inte manuellt gå till varje växt för att sköta den.
Och vad händer med de anställda?
– De arbetar just nu i driften, några har arbetat där sedan 80-talet. De flesta i företaget är dock säsongsarbetare och högsäsong är kring jul. De sex personer som är fast anställda har vi sagt upp, men de har alla företrädesrätt till anställning i den nya verksamheten om bolaget blir sålt.
FöretagSäteOmsättning (i tusen kronor)Antal anställda
K.G. Hanssons HandelsträdgårdarSvalöv50 13717
Taxi Örestad i BårslövHelsingborg28 93240
Casa MiaMalmö13 61916
Ray Fruit ImportHelsingborg13 0583
Hörby Bilplåt och BillackeringHörby11 1807
Faktum InvestMalmö9 4048
Malmö OutdoorMalmö9 2764
Casa del sol E-commerceLund8 5962
Biotech Chemicals SwedenPåarp4 3491
KreativalÄngelholm4 3191
Gå till toppen