Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Klartecken för drygt 260 nya lägenheter på olika orter i Vellinge

Flera stora bostadsprojekt tar ett steg närmare byggstart. Nyligen beviljades bygglov för 264 nya lägenheter på olika orter i kommunen. En stor andel är hyresrätter.

Höllvikens nya kvarter har fått namnet Strandhusen och består av sex huskroppar i tre till fem våningar.Bild: Illustration Yellon arkitekter
I hästhagen bakom OK Q8-macken vid väg 100 i Höllviken ska JM bygga sex lägenhetshus. Med 87 lägenheter blir det nya kvarteret, som kallas Strandhusen, ortens största inom de närmaste åren. Husen ska byggas i tre till fem våningar med putsade fasader i olika bleka pastellfärger. Lägenheterna blir bostadsrätter med två till fem rum och kök.
Detaljplanen antogs av Vellinges kommunfullmäktige redan 2015, men planerna har dragit ut på tiden på grund av överklaganden. Grannar har vänt sig till mark- och miljödomstolen med invändningar på bland annat husens höjd, dagvatten och trafiklösningar, men inte fått gehör. Nu får JM klartecken för bygglovet.
Planerad byggstart är i höst. Det innebär att lägenheterna kan vara klara för inflyttning om cirka två år, vid årsskiftet 2019/2020.
När FB Bostad bygger nytt på Campusområdet ska kvarteret genomsyras av ett grönt helhetstänk med bland annat cykelpool och växthus.Bild: Tengbom
Även nya Campusområdet i Vellinge tätort tar ett steg mot förverkligande när FB Bostad får bygglov för tre nya bostadshus med sammanlagt 147 nya lägenheter. En stor andel av bostäderna blir hyresrätter och projektet har ett fokus på ettor och tvåor. Byggstarten är satt till hösten.
– Det har inte byggts flerfamiljshus på länge. Det har varit främst radhus och villor. Det här blir ett välkommet tillskott på bostadsmarknaden i Vellinge, säger Ola Freij (M), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.
Husen har fyra våningar. Två byggs med en indragen femte våning och ett med vindsvåning. FB-bostad har också genomfört ett parkeringsköp av 91 platser, men tanken är att det nya kvarteret ska genomsyras av ett grönt tänk med bland annat bil- och cykelpool och odlingsväxthus.
Bonum seniorboende i Vellinge är uppdelat på fem hus. Alla lägenheter får balkong eller terrass mot en öppen gård.Bild: Link Arkitektur
Kommunens planer för Campus är att bygga ett område med runt 220 nya bostäder runt de befintliga verksamheterna bibliotek, vårdcentral och Sundsgymnasiet. Andra byggherrar i kvarteret blir Bonum, som ska bygga ett femtiotal seniorlägenheter, och Mjöbäck som står bakom planerna på 21 bostadsrätter. Mjöbäcks har inte sökt bygglov ännu, men vill komma igång nästa vår.
Mjöbäck ska bygga 21 bostadsrätter på Campusområdet. Förhoppningen är att arbetet kan starta nästa vår.Bild: Krook & Tjäder
I nuläget pågår också arbetet med kommunens nya resecentrum och en pendlarparkering som får upp till 60 parkeringsplatser. Samtidigt har man också inlett arbetet med en ny bullervall som ska säkerställa en bättre ljudmiljö för boende närmast motorvägen.
Sexton nya hyresrätter ska byggas i Östra Grevie.Bild: Illustration: Chroma arkitekter
– Man kan som kommun planera hur mycket man vill. Här har funnits ett antal detaljplaner som varit byggfärdiga, men till sist är det marknaden som styr, säger Ola Freij.
– Nu har vi haft och har högkonjunktur och det har byggts väldigt mycket. Det pratas om att man har förbyggt sig på bostadsrättssidan på vissa ställen i landet. Hyresrätter har vi historiskt haft brist på i kommunen. Det är positivt att det tillkommer fler, så att vi får en bra mix av bostäder.
Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Fakta

.... Och tre mindre projekt som kommer igång

1. Ett annat projekt som nu rivstartar är Götenehus planer på nybyggnation i Östra Grevie. Byggherren köper loss 13 000 kvadratmeter nära tågstationen i den norra delen av byn. Planen är att bygga åtta villor, tio parhus och sexton hyresrätter. Nu har nämnden beviljat bygglov för de två flerbostadshusen med hyresrätter, med tillhörande förråd och miljöhus. Bostäderna beräknas vara klara 2020.

2. Byggnämnden beviljade också bygglov för 11 bostäder på Toftagård i centrala Vellinge, fördelade på fem parhus och ett friliggande hus.

3. En privat fastighetsägare får tillstånd att bygga om en del av sitt hus till tre lägenheter.

Gå till toppen