Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Lag och ordning viktigare för svenskarna

Upprätthållande av lag och ordning och jämlikhet. Det är de värderingar som klättrat mest när svenskarna tillfrågas om vad de vill ska prägla samhället, enligt en ny studie.

Ekonomisk stabilitet, arbetstillfällen, ansvar för kommande generationer och välfungerande sjukvård – det är vad svenskarna helst önskar präglade Sverige.
Det framgår av Sverigestudien som genomförts för nionde gången av konsultföretaget Preera i samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting och Volvokoncernen. 2 000 personer i ett statistiskt säkerställt urval har tillfrågats.
De värderingar som klättrat mest är jämlikhet samt upprätthållande av lag och ordning.
– De här frågorna är väldigt mycket på agendan, det är vad det pratas om, men det säger inte så mycket om verkligheten bakom. Det har till exempel inte skett några dramatiska förändringar i själva brottsligheten, skjutningar undantagna, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, under Almedalsveckan.
Men det blir också tydligt att det råder ett gap mellan vad man vill ska prägla Sverige och hur man upplever att det faktiskt är. Då är bilden nämligen betydligt mörkare, med signalord som byråkrati, osäkerhet om framtiden, våld och brott och "skyller på varandra" i topp. Våld och brott fanns inte ens med på tio-i-topp för fyra år sedan.
Pessimismen märks även i de nya ord som tillkommit på plats 11–20 sedan förra valet: konflikt/aggression, hat och centralstyrning.
Fakta

Önskade och upplevda värderingar

Önskade

1. Ekonomisk stabilitet

2. Arbetstillfällen

3. Ansvar för kommande generationer

4. Välfungerande sjukvård

5. Jämlikhet

6. Bevarande av naturen

7. Upprätthållande av lag och ordning

8. Demokratiska processer

9. Fred

10. Miljömedvetenhet

Upplevda

1. Byråkrati

2. Osäkerhet om framtiden

3. Våld och brott

4. Skyller på varandra

5. Resursslöseri

6. Yttrandefrihet

7. Materialistiskt

8. Kortsiktighet

9. Utbildningsmöjligheter

10. Fred

Källa: Sverigestudien 2018

Gå till toppen