Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Tobias Lindberg: Leijonborg vet hur det svänger.

Möte i Visby på onsdagen.Bild: Tobias Lindberg
I partipolitiken kan det svänga fort. Det kan Lars Leijonborg intyga dels från Folkpartiet, som Liberalerna hette under hans partiledartid (1997–2007), dels från samarbetet i alliansen.
Några av de mest dramatiska händelserna beskriver han i sin nya bok, Kris och framgång: mitt halvsekel i politiken (Ekerlids förlag). Vi talar om ett bärande kapitel över en fika ett stenkast från Almedalen.
Mot slutet av valåret 2002 kämpade FP mot riksdagsspärren. Mandatperioden hade varit tung för partiet och internt hördes krav på att Leijonborg skulle lämna sin post. Så kunde det också ha blivit.
"Jag var nära ett beslut om att avgå", berättar han. Men efter några samtal med politiskt förtrogna bestämde han sig för att stanna och fortsätta kämpa. Det skulle visa sig ge större utdelning än han vågat hoppas på.
Den 3 augusti sommartalade Leijonborg i Västervik och lanserade förslaget om språkkrav för invandrare som söker svenskt medborgarskap. Därefter gick opinionsstödet stadigt uppåt och i valet fick FP 13,4 procent. Under regeringsförhandlingarna hade han rent av mental beredskap för att bli statsminister.
Så gick Leijonborg från "loser till Leijonkung", som han själv uttrycker det, men han fick också utstå stenhård kritik för förslaget. FP anklagades från flera håll för att fiska i grumliga vatten.
Idag är det politiska landskapet ett annat och de flesta partier vill ha språkkrav av något slag. Så känner Leijonborg att han har fått upprättelse, så här i efterhand?
"Absolut", svarar han och berättar om känslan av att kritiken saknade proportioner. Men den positiva opinionstrenden för FP höll i sig under mandatperioden – till valrörelsen 2006 då en dataintrångsskandal briserade och uppskattningsvis kostade partiet 2–3 procentenheter.
"Det är tyvärr inte helt ovanligt att val avgörs av dramatiska händelser i slutskedet", säger Leijonborg.
Därför behöver de senaste opinionsmätningarna inte nödvändigtvis säga något om utgången av valet i år. Och det är långt för tidigt att säga om bråket inom alliansen – om utskottsplatser i riksdagen – kommer att spela in.
Som partiledare var Leijonborg med och hanterade flera allianskriser. En av dem utspelade sig på ett hotellrum i Almedalen. En pressträff var utlyst till dagen efter och kvartetten skulle presentera sin stora fastighetsskattereform. Men först när kyrkklockan slog midnatt kunde de fyra partiledarna ta i hand om beslutet.
"Bara några veckor senare var det på nytt en offentlig motsättning", minns Leijonborg. Och när valmanifestet skulle slås fast var det dags igen: M, C och KD motsatte sig FP:s språkkrav. Det slutade med en överenskommelse om att låta utreda frågan.
"Vi blev ganska skickliga på att hitta verktyg för att göra kompromisser", säger Lars Leijonborg.
Kanske kan alliansen plocka fram de där verktygen igen.
Gå till toppen