Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Minc

Malmö först ut i unikt investeringsinitiativ

Saminvest satsar miljoner upp till 30 miljoner kronor i investeringar i Minc-bolag. Ängelinvesterare väljer var de statliga miljoner ska landa.

Från vänster: Pär Hedbeg, Sting, Peder Hasslew, Saminvest, Erik Wijnbladh, Saminvest, Jens Lundström, Arctic Business Incubator, och Jeanette Andersson, Minc.Bild: Minc
I ett nytt investeringsinitiativ samarbetar staliga Saminvest inledningsvis med tre inkubatorer och startupfrämjande organisationer från söder till norr: Minc, Sting och Arctic Business Incubator.
Saminvest satsar upp till 30 miljoner kronor i Malmö, beroende på hur mycket privata investerare lägger in. Allt är bygger på att Saminvest matchar det privata med lika mycket pengar. 10 av miljonerna är investeringar direkt i nystartade bolag. De resterande 20 miljoner kronorna är investeringar som landar där affärsänglarna vill lägga sina pengar, i avtal med dem.
– Det är helt nytt för Sverige att man skriver avtal med erfarna affärsänglar och att det statliga kapitalet alltså helt följer det privata kapitalet, säger Jeanette Andersson, affärsrådgivare på Minc och ordförande i Fast Track Capital I AB.
Fast Track Capital I AB är ett affärsängelbolag bildat i slutet av 2016 för att investera i bolagen i Mincs accelerator Fast Track Malmö. Fast Track Capital I har tio affärsänglar och två så kallade family-offices som investerare.
Jeanette Andersson är affärsrådgivare på Minc och ordförande i Fast Track Capital I AB.Bild: Jesper Berg/Minc
Det nya affängelbolaget som bildas i höst med Saminvest kommer att investera både i Mincs accceleratorbolag och utvalda inkubatorbolag. Detta bolag har också som målsättning att öka antalet kvinnor som investerar och skapa en mix av erfarna och nya affärsänglar för att bygga ett starkt ekosystem av affärsänglar i Skåne.
– Affärsänglar är tveklöst de viktigaste finansiärerna av de tidiga startup-bolagen på Minc. Samarbetet med Saminvest möjliggör en god riskspridning för affärsänglarna, ett starkt nätverk och möjlighet att lära känna flera intressanta bolag. Det i sammanhanget mindre investeringsbeloppet gör att fler personer har möjlighet att aktivera sig som affärsänglar och bli delägare i en portfölj av bolag, säger Jeanette Andersson.
Fakta

Saminvest

• Saminvest är ett riskkapitalbolag, bildat av staten 2016.

• Bolaget arbetar aktivt för etableringen av nya venture capital-fonder med tillräckliga kvaliteter och långsiktighet att kunna utveckla den svenska riskkapitalmarknaden.

• Detta görs genom att identifiera nya team med erfarenhet av att utveckla framgångsrika bolag som förvaltar fonder vilka har förutsättningar att attrahera privat kapital. Tillsammans med andra placerare investerar Saminvest i dessa nya riskkapitalfonder, som i sin tur blir aktiva ägare i portföljbolag inom framtidsbranscher.

Gå till toppen