Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Två män anhållna efter tisdagens mord på Nydala

Polisen har gripit två män efter tisdagens dödsskjutning på Nydala. Det är bland annat vittnesuppgifter från brottsplatsen som lett fram till gripandena.

De båda männen, i 21 respektive 23-årsåldern, greps under tisdagskvällen på olika platser och anhölls senare på sannolika skäl misstänkta för mord och försök till mord. Båda är kända av polisen sedan tidigare.
Enligt Malmös polismästare Stefan Sinteus var det bland annat vittnesmål från brottsplatsen som ledde fram till gripandena.
– Vi har fått goda vittnesmål från platsen och och vi har fört ett utredningsarbete som gått bra för oss och det renderade senare under kvällen i insatser mot de här två personerna, säger Sinteus under en pressträff på onsdagens förmiddag.
En 24-årig man dog av sina skottskador. Den man i 30-årsåldern som fick livshotande skador vårdas på sjukhus och ska enligt polisen nu vara utom fara.
Stefan Sinteus beskriver utredningsläget som gott när det gäller skjutningen mot ett internetcafé på Drottninggatan den 18 juni där tre personer dödades och kring mordet på Lindängen tre dagar senare.
– Vi famlar inte jättemycket utan har ganska så god styr vart vi vill i ärendet och det finns förundersökningsåtgärder som är positiva.
Stefan Sinteus utesluter inte att det finns samband mellan den senaste tidens skjutningar.
– Återigen, med tanke på Malmös geografiskt lilla yta och att de här personerna är kända av oss och av varandra och har olika samspel mellan varandra så vore det fel att säga att det inte kan höra samman utifrån hur det ser ut med kriminaliteten i Malmö.
Under presskonferensen fick han även frågor om Malmöpolisen vidhåller att uppgörelserna mellan de kriminella inte innebär en uppenbar risk för allmänheten i Malmö.
– Ja det gör jag. Men som jag sagt tidigare finns det så klart risk att tredje man blir skadad när man skjuter i publik miljö när det finns mycket folk på plats, säger han.
Polisen är bekymrad över den senaste utvecklingen.
– De här personerna är svåra att hantera, i de här leden är de beredda att gå långt. Vilket vi ser i skjutningarna på Drottninggatan och i Nydala. Man skjuter på dagen och man skjuter i publik miljö. Man struntar i stort sett i om man blir röjd eller igenkänd, säger Stefan Sinteus.
Läget för Malmöpolisen är ansträngt efter den senaste tidens skjutningar. Bemanningen ser ut som på alla andra arbetsplatser i semestertider.
– Alla tillgängliga utredare jobbar med de här morden eller med andra ärenden där det sitter misstänkta frihetsberövade och ärenden där det finns tidsfrister, säger Stefan Sinteus.
Polisen vidtar nu åtgärder för att vara tillgängliga för allmänheten. Polispersonal kommer att finnas på plats i husbilar på utvalda platser i Malmö för att svara på frågor och förklara vad det är som händer.
Avspärrningar vid Nydalaparken efter skottlossningen som dödade en och allvarligt skottskadade en annan man på tisdagseftermiddagen.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen