Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Åkesson kan tänka sig stödja S-budget

SD-ledaren Jimmie Åkesson kan tänka sig att släppa fram Ulf Kristersson (M) som statsminister och sen tvinga honom att regera på en socialdemokratisk budget. – Om den är bättre, så är vi inte främmande för det, säger Åkesson.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson presenterar sin nya bok, "Det nya folkhemmet" i Almedalen på torsdagen.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Första året den här mandatperioden så tvingades Stefan Löfven (S) att regera på en Alliansbudget, efter att Sverigedemokraterna röstat för den. Nu öppnar Åkesson för att han kan göra likadant fast med en S-budget.
– Jag kan inte utesluta någonting. Är man beredd att ta uppdraget som statsminister, då ska man vara medveten om svårigheterna i att få igenom 100 procent av sin politik. Då måste man nog vara beredd att prata även med mig, säger Åkesson till TT.
Det var i samband med presentationen av sin nya bok Det moderna folkhemmet som Åkesson gav beskedet. Han sade också att han den här gången kommer att vara mer förberedd när han kommer till talmansrundan.
– Förra gången hade vi en lista med oss med frågor som var viktiga för oss. Den här gången kommer vi att ha en lista med väl genomarbetade förslag på reformer som vi vill se genomförda.
Det handlar om såväl förslag på regeringsbeslut, lagstiftning och utredningar, enligt Åkesson.
– Jag kommer att komma väl förberedd på vad vi vill genomföra och vilka krav vi kommer att ställa i en sådan förhandling.
Enligt Åkesson är det inte ultimativa krav på vad som måste genomföras för att de ska stödja en statsministerkandidat.
– Jag ser det som våra ingångsvärden, säger han.
Han ger inte mycket för Alliansens bråk om vilka partier som ska få ordförandeplatser i riksdagens utskott.
– Jag ser inte varför man ska diskutera det nu. Jag tror att väljarna struntar fullkomligt i det. Jag vet inte vad Alliansen håller på med. Det är intressant att det som kallar sig för ett regeringsalternativ agerar så klumpigt, säger Jimmie Åkesson.
Gå till toppen