Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Alliansen stal rampljuset från Löfven med utspel om hårdare tag mot brott

Med kort varsel gjorde de fyra alliansledarna ett gemensamt utspel om hårdare tag mot brott.
Därmed stal de rampljus från statsminister Stefan Löfven – och flyttade än en gång bort fokus från välfärden – det som statsministern vill tala om på Socialdemokraternas dag i Almedalen.
– Det kan inte vara en övermäktig uppgift för samhället att knäcka gängkriminaliteten, sade Moderatledaren Ulf Kristersson på en pressträff.

Alliansen har gemensam pressträff i Almedalen. Ebba Busch Thor, Jan Björklund, Ulf Kristoffersson och Annie Lööf.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Bara en timme innan Stefan Löfven skulle hålla presskonferens på ett äldreboende i Roma mitt på Gotland kuppade alliansen.
Strax före 11.00 kom de ut från Hotell Clarion och promenerade i samlad trupp till Wisby Strand för en gemensam blixtinkallad presskonferens.
En tydlig markering av att de fyra partierna – som den senaste veckan varit indragen i ett irriterat bråk – står skuldra vid skuldra.
Nyheten för dagen var ett program med titeln "Ökad trygghet för alla".
Det innehöll ett helt batteri med nya och gamla förslag för fler poliser och hårdare tag mot brottsligheten.
Alliansen är överens om en riktad satsning på kraftigt höjda polislöner.
Straffen för en rad brott förknippade med gängkriminalitet måste skärpas, förklarade Ulf Kristersson och hänvisade till de senaste dödsskjutningarna i Malmö.
– Den mest preventiva åtgärden man kan göra är att låsa in den kriminella så att de inte längre kan rekrytera nya 12-åringar till gängen.
Centerledaren Annie Lööf berättade om en rad förslag mot sexualbrott. Bland annat vill alliansen avskaffa preskriptionstiden helt för sexuella övergrepp mot barn.
– Det ska inte gå att hålla sig undan rättvisan och vänta på att tiden ska gå.
Liberalernas Jan Björklund drog igenom åtgärderna mot hedersförtryck.
Bland annat vill alliansen att brott begångna med så kallade hedersmotiv ska straffas hårdare.
– Rättsstaten är den svages bäste vän, sade Björklund.
Till slut gick KD-ledaren Ebb Busch Thor igenom kraven på straffskärpningar vid vardagsbrott, däribland inbrott.
– Tryggheten måste gälla alla, sade hon.
Gå till toppen