Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Generös fest som bitvis spårar ur

Charlotte Perrelli, Tommy Nilsson och Ola SaloBild: Patrick Persson

Diggiloo

MUSIK. Medverkande: Christer Björkman, Marika Carlsson, Kamferdrops, David Lindgren, Mariette, Mendez, Tommy Nilsson, Charlotte Perrelli, Ida Redig, Ola Salo. Malmö Arena, 4 juli.
Diggiloo har getts i ösregn, med solen i ögonen på publiken och när solen bländat artisterna. Förutsättningarna var annorlunda vid premiären för den sextonde upplagan. I Malmö förlades sommarfesten inomhus. Man ville undvika risken att behöva ställa in på grund av regn och storm. Nu kunde showen fintrimmas innan den fejsar verklighetens oberäkneligheter.
Men i en tradig jättehall, utan parkkänsla och gräs, förminskas konceptet. På plussidan noteras att ljus och ljud var perfekt, vilket inte alltid är fallet utomhus i spenaten.
En kompakt version mötte de 3 500 i Arenan. Trots avsaknaden av fria ytor, blå himmel och möjligheten till picknick i det gröna, bejublades det mesta. Det blev flera stående ovationer från start till den obligatoriska finalhyllningen av gyllne skor. De tio artisterna, plus två dansanta körtjejer, gör sologrejer och en massa kollektiva nummer. Konceptet överraskar inte. Pålitligt brett familjemys för blågult semesterfolk ska inte göra det i onödan.
Tre timmars hitkavalkad, massor av låtar i helhet eller medley. Tvära kast, från väna ”April, april” till metallråa ”Rebel yell”. I år hyllas de bortgångna idolerna Jerry Williams, Lill-Babs (Tommy Nilssons hyllning blev kvällens mest rörande stund) och Avicii.
David Lindgren har tagit över många av Lasse Holms uppgifter. Den multikunnige entertainerns vänliga svennestuk saknar ännu föregångarens avspända pondus som publikdomptör.
Årets lag mönstrar många nykomlingar. Här lyser Mariette. Charlotte Perrelli (med för sjunde gången) är veteranen. Proffset agerar bland annat dramatisk italiensk schlagerdiva med magnifikt vokalt utspel. Från ett vykortsdesignat Paris kommer slitstarka kärleksdramat ”Et maintenant”. En maffig presentation av Tommy Nilsson och en Ola Salo som spottar fram fraserna. Ola Salo är stjärnan som levererar bäst, i The Ark-potpurri, solo och i duetter.
Marika Karlsson är stel efter en knäoperation, men käften glappar smidigt. På hemmaplan är hennes dialektala övningar hörbart uppskattade. Komikern svarade dessutom för ett allvarligt inslag där hon pratade om utanförskap på grund av hudfärg, härkomst och sexuell läggning.
En idé- och energibombad buffé är tanken. Men det serveras en kökkenmödding där för mycket så att säga samsas under samma tak. Melodifestivalens schlagergeneral Christer Björkman leker lyckohjul (riggat) på sin hit ”I morgon är en annan dag” i tre versioner. Så alldansas det och allsjungs. Massor av klädbyten förstås, där gladmönstrade uniformsrockar dominerar. Mycket glitter och fantasiflärd.
Som bäst: en generös fest.
Som sämst: festen spårar ut.
Men, som sagt, i morgon är en annan dag.
Gå till toppen