Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Löfven kommer inte undan det politiska spelet.

Statsminister Löfven vill prata om välfärden istället.Bild: Henrik Montgomery/TT
Statsminister Stefan Löfven (S) verkar trött på det politiska spelet. På frågor om vem som ska regera med stöd av vem.
När Sveriges politiska elit åkte till Visby satte sig Löfven på en buss i Dalarna. Han har fikat med ”vanliga väljare” och strösslat med vallöften. Bättre förutsättningar för besöksnäringen här, satsning på export där. Fokus har legat på Sverige utanför storstäderna. När statsministern intervjuades av Sveriges Radios P1-morgon på Socialdemokraternas dag var han med från Västervik i Småland.
Och visst kan man förstå om Löfven är trött. Den politiska diskussionen just nu gynnar inte partiet och Socialdemokraterna samlar i opinionsundersökningar bara en fjärdedel av väljarna. Det är inte mycket bättre än när Håkan Juholt tvingades att avgå som S-ordförande.
Som påpekas av statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson vid Göteborgs universitet i SVT:s Almedalstält så är det här ett ovanligt val. Det som brukar vara väljarnas viktigaste fråga, välfärd, har fått konkurrens av invandring och lag och ordning. Det är inte Socialdemokraternas hemmaplan utan gynnar istället traditionellt partier som står till höger.
Efter att Socialdemokraternas försök att ta initiativet i migrationsfrågan under våren inte gett något vidare utslag i opinionen behöver Löfven förändra spelplanen. Valet måste handla om frågor där Socialdemokraterna har stort förtroende. Valet bör handla om välfärden.
Så när Löfven väl kom till Gotland på torsdagen åkte han förbi PR-strategerna i Almedalen ut till det lilla samhället Roma.
I solen utanför ett äldreboende presenterade han tillsammans med finansminister Magdalena Andersson (S) en storsatsning på pensionerna.
Den samlade pensionen för ”vanliga löntagare” ska höjas för att på sikt vara 70 procent av slutlönen. När dagens 30-åringar går i pension ska en genomsnittspensionär, enligt förslaget, få 1 000 kronor mer i pension varje månad. Det är helt i linje med vad LO krävde i vintras när den fackliga organisationen gick med på att stödja Socialdemokraternas valkampanj.
Den föreslagna reformen är stor och dyr. Ungefär 15 miljarder kronor per år skulle den kosta.
Kalaset ska finansieras med höjda arbetsgivaravgifter genom att pensionsavgiften, som ingår där, höjs från dagens 17,21 procent till 18,5 procent av lönen.
Förutom högre kostnader för arbetsgivarna bygger kalkylen på att svenskarna arbetar allt längre upp i åldrarna. Successivt höjs lägsta åldern för att ta ut allmän pension från 61 till 64 år. Rätten att stanna kvar på arbetsmarknaden höjs från 67 till 69 år de kommande åtta åren. Höjningen av pensionsåldern är redan beslutad i riksdagens pensionsgrupp. Denna grupp består av alla partier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, och tar sedan den stora Pensionsöverenskommelsen i mitten av 90-talet enhälliga beslut om pensionssystemets utformning.
Så vad Stefan Löfven egentligen har lovat är att han i Pensionsgruppen ska ta upp frågan om att höja arbetsgivarnas avgifter till pensionssystemet. Men Löfven räknar med att ingen kommer att kunna säga nej:
”Jag tror att det blir svårt för andra att säga: nej, vi vill inte att man ska ha 70 procent.”
Visst vill alla ha en bra pension. Förslaget har dock en baksida. Kostnaderna kommer att öka för arbetsgivare, vilket innebär en risk för minskad sysselsättning och att höjningen tas från utrymmet för löneökningar.
Socialdemokraterna vill att valet ska bli en ”folkomröstning om välfärden” och pensionerna är inte partiets enda drag för att syresätta den socialdemokratiska valrörelsen.
Partiet lovar fler anställda i vården och trots upprepade – och befogade – bakslag står partiet fast vid sitt mål att stoppa vinsterna i välfärden. Skatten för pensionärer ska sänkas, något man hoppas ska generera konsumtion och motverka de negativa konsekvenser för tillväxten som kommer av att höja arbetsavgifterna.
Det är i stora stycken klassisk S-politik. Men socialdemokratiska förslag kan inte på samma sätt som förr läsas som löften. S brottas numera med samma problem som andra partier: Hur ska partiet få stöd för sina förslag i riksdagen?
Inte heller Löfven kan springa ifrån det politiska spelet.
Inte hur länge som helst.
Gå till toppen