Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svep åt sidan för
att visa nästa kort

4frågor till: Björn Axtelius, Socialdemokraterna Vellinge

Den första kvinnliga socialdemokratiska föreningen i Stockholm startades av hans farmors mormor. Möt Socialdemokraternas förstanamn inför valet till kommunfullmäktige i Vellinge i september.

1

Vad är den viktigaste frågan för din kommun de närmaste åren?

– Den viktigaste frågan för oss i kommunen är hanteringen av havsnivåhöjningen och försvaret av vår landyta. Vi hoppas få till ett bra samarbete med länsstyrelsen i frågan. Hittills har det inte varit jättebra då länsstyrelsen motsatt sig de förslag vi haft på att bygga skyddsvallar. Därtill har de sagt att vi måste börja planera för att evakuera vissa områden vilket vi inte tycker att vi ska behöva göra. Det är den existentiellt viktigaste frågan kan man säga.
2

Vad är det bästa med att vara politiker?

– Olof Palme sa en gång ”the joy of politics”, var och en får väl läsa in i det vad man vill. Så länge det är roligt och meningsfullt att jobba med politik så gör jag det. Jag är professor i samhällsodontologi till vardags och är intresserad av samhällsvetenskap och de strukturella faktorer som orsakar sjukdom, sjukdomsutveckling och påverkar människor i allmänhet. I politiken får jag möjlighet att jobba praktiskt med dessa frågor.
3

Varför blev du socialdemokrat?

– Som många socialdemokrater föddes jag in i partiet. Ska vi gå långt tillbaka var min farmors mormor med och startade Stockholms första kvinnliga socialdemokratiska förening, så jag har väl lite ärftligt påbrå kan man säga. Det har med klasstillhörighet att göra. Det är inte alla som tycker det är ett bra och modernt sätt att jobba efter, men för mig är klassbegreppet centralt. Jag kommer från arbetarklassen och ser det mesta som händer i samhället som ett utslag av klasstillhörighet.
4

Vilket parti skulle du annars tillhöra?

– Min ställning är åt det socialliberala hållet, så jag hade nog varit liberal. Historiskt sett har Liberalerna och Socialdemokraterna varit nära allierade. Socialdemokraternas första mandat i riksdagen var ett liberalt mandat som de frivilligt gav Socialdemokraterna så att vi skulle få representation. Jag ser Socialdemokraterna och Liberalerna som väldigt näraliggande på så vis att den socialliberala delen av Socialdemokraterna ligger nära Liberalerna.

Snabba fakta om Björn Axtelius

Parti: Socialdemokraterna
Yrke: Professor i samhällsodontologi
Född: Januari 1952
Gå till sydsvenskan.se