Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Busch Thor räknar in SD men förhandlar inte

KD-ledaren Ebba Busch Thor håller fast vid att Moderatledaren Ulf Kristersson bör bli statsminister efter valet oavsett om Alliansen blir mindre än de rödgröna. Men något samarbete mellan Alliansen och Sverigedemokraterna blir det inte.

KD-ledaren Ebba Busch Thor vill se en Alliansregering oavsett om de rödgröna blir större.Bild: Henrik Montgomery/TT
Trots detta räknar Busch Thor alltså in SD i stödet för en eventuell Alliansregering, eftersom de rödgröna inte kommer att rösta för en sådan regering.
– Människor går och röstar och avgör vilka som ska sitta i riksdagen. Varför ska inte den majoriteten avgöra vem som kan bilda regering? Jag tycker att det är odemokratiskt, säger Ebba Busch Thor i en TT-intervju.
Hon tycker att en del Allianspartierna har en "litet luddig hållning" i den här frågan medan KD har en "rak hållning".
– Finns det möjlighet att få igenom Kristdemokraternas och Alliansens politik i riksdagen, så ska vi ta den möjligheten. Vi ska inte förhandla med partier där det inte finns en grundläggande respekt och man inte kan komma överens kring grundläggande värderingar. Men vi ska inte rygga för att tillträda i en regering och få igenom vår politik för att någon annan röstar för den.
Liberalerna och Centern har en annan hållning och varnar för att en Alliansregering som är mindre än de rödgröna blir beroende av SD:s aktiva stöd. SD-ledaren Jimmie Åkesson har tydligt markerat att ett SD-stöd inte är gratis.
– Man får väl ha litet ryggrad. Har man sagt nej till och förhandla, så kan man inte förhandla.
Men varifrån skulle ni då få stödet?
– Jag tror i alla fulla fall att stödet för Ulf Kristersson måste prövas i riksdagen. Och jag tror att det kommer att finnas stöd för en Alliansregering. Jag förstår inte hur Sverigedemokraterna ska kunna förklara för väljarna att man tillåter att Stefan Löfven sitter kvar i ytterligare fyra år.
Men det betyder att du räknar med att SD ska stödja er utan att kräva något?
– Det är klart att de kommer att försöka kräva saker, men jag står för den politik som jag står för.
KD har under de år som Ebba Busch Thor varit partiledare konstant legat under riksdagsspärren med några få undantag. Om KD åker ur riksdagen, så skulle svensk politik förlora en avgörande röst för en välfärd som faktiskt fungerar, anser hon.
– En Alliansregering som inte har koll på välfärdsfrågorna, tror jag inte kommer att hjälpa särskilt många människor.
Gå till toppen