Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
David Nilsson

Helsingborgsprofilen David Nilsson Sträng lämnar sitt Smart refill efter 12 år

Ska starta nytt och försöka göra Helsingborg till södra Sveriges ledande stad för teknikbolag.

David Nilsson Sträng.Bild: Ingrid Bergman
David Nilsson Sträng startade ett kontantkortsföretag när han var i 25-årsåldern. Under 12 år utvecklade han det till något annat med en bruttoomsättning på över en halv miljard, verksamhet i sex länder och drygt 40 anställda. Nu har han slutat och sålt sin andel.
– Det känns märkligt på ett sätt, men jag saknar inte direkt idéer på annat, säger han.
Att han har visat att det går att skapa ett framgångsrikt teknikföretag i Helsingborg med kunder främst utomlands och i Stockholm är det han är mest stolt över. Först var bolaget återförsäljare till andra operatörer, sedan skapade han och kollegorna en helhetslösning som gjorde dem till en global leverantör av telekommunikation.
– Sen gick vi in i fintech, långt innan det begreppet fanns, och blev årets mobila bank med Skandiabanken två år i rad. Och vår utveckling fortsätter.
Du säger fortfarande vi och vår...
– Ja, det tar tid att komma från det. Det har varit ett livsverk, och entreprenörskapet en livsstil.
2017 var företagets ekonomiskt bästa hittills. David Nilsson Sträng säger att det inte var något särskilt som fick honom att lämna, utan att tajmingen var en tillfällighet.
– Det har varit otroligt kul och lärorikt, men jag har väl alltid känt att jag sen vill göra annat. Det är ju inget familjebolag, utan ägdes av mig och ett investmentbolag. Vi huvudägare var överens om detta.
David Nilsson Sträng hade strax under tio procent när han lämnade i maj. Hur mycket försäljningen gav vill han inte säga, men att han har en rejäl grund för att fortsätta bygga bolag är ingen hemlighet.
Nu processar han en handfull nya idéer, funderar och testar dem mot andra. Och han har inte bråttom utan tar sig an ett rejält uppdrag parallellt. I samarbete med Helsingborgs stad ska han bygga upp en entreprenörshubb med teknikinriktning och ta fram en strategi för att göra Helsingborg till södra Sveriges ledande stad för teknikbolag.
– Vi tänker oss en fysisk plats, en tech hub, med riktig wowkänsla och har några ställen i åtanke. Inget är dock bestämt, nu ska vi först göra rejäla analyser och sätta en strategiplan. Kommunen kallar det en förstudie, men det ordet är ju inte så sexigt. Däremot är jag imponerad av att staden är så snabbfotad, de agerar mer entreprenöriellt än jag förväntade mig av en kommun.
David Nilsson Sträng och Helsningborgs stad vill samarbeta med företagsacceleratorn Think (bilden), E-commerce park, Mindpark och andra i sin ambition att göra Helsingborg till södra Sveriges ledande stad för teknikbolag.Bild: Sven-Erik Svensson
Platsen ska vara som en förlängning av Think accelerator och andra liknande initiativ, ett ställe där bolag kan få stöd att växa. Det ska finnas investeringsnätverk, utbildningar och tunga entreprenörsprofiler som har erfarenhet att dela med sig av. Kommunala Minc i Malmö och privata Sup46 i Stockholm är förebilder. Helsingborgsvarianten blir troligtvis ett privat bolag med kommunalt stöd.
Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande, inser att snabb utveckling, nya tekniker och nya trender kräver att Helsingborg agerar för att attrahera nya bolag och behålla dem som finns. Därför har staden uppdragit åt en av regionens företagsprofiler att driva på. Och
– Men detta kan inte vara en one man-show och det finns inget vi och dem. Alla måste dra tillsammans om vi ska lyckas, vi ska samarbeta med Stockholm också. Det handlar inte heller enbart om startups. Kan vi hjälpa dem med flera hundra anställda att få igång innovation så blir det verkligen affärer, säger David Nilsson Sträng.
Han ser framför sig en inriktning mot mjukvaruutveckling, e-handel samt teknik inom finans- och försäkringsbranschen – affärsområden där regionen redan är stark. Målet är att kunna inviga teknikhubben det kommande årsskiftet.
Fakta

Smart refill

Säte: Helsingborg.

Grundat: Registrerat 2004, lanserat 2006.

Omsättning: 585,6 miljoner kronor (2016).

Resultat efter finansnetto: 7,7 miljoner kronor (2016).

Sysselsätter: 42 personer (2017-05).

Affärsområden: operatörsverksamhet, digitala brevlådor samt finansiell teknologi.

Gå till toppen