Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Minneskonstnären fyller 90 år

Det är ovanligt att man som familjereporter får träffa jubilaren på just dennes födelsedag. Men Claes Landin är inte vilken nybliven 90-åring som helst. Hans otroliga minne, humor och anekdoter visar ett spännande liv. Det skulle krävas en trilogi för att få med allt.

Claes Landin fyller 90 årBild: Carolina Svensson

På soffbordet i lägenheten i Helsingborg ligger flera gratulationskort från släkt och vänner. Någon har även skickat med gamla fotografier från Claes studentexamen. På en annan bild sitter han under ett bord, med delar av släkten runt bordet. Exakt när bilden är tagen vet han inte.

– Det kan ha varit i Ystad. Vi var alltid där på somrarna.
Claes är född i Ystad och börjar berätta om sin farfar som gick bort året innan han själv föddes.
– Han var en känd polis i Ystad. Han var mest känd för att han häktade August Strindberg för fylla en gång, säger Claes och skrattar.
– Farfar var en originell herre.
Historierna avlöser varandra. Claes minne är förbluffande. Namn, årtal och platser sveper förbi och det är svårt att ställa följdfrågor på allt. Man blir bara häpen. Men hans minne har även hjälpt honom vinna flera frågetävlingar. Bland annat vann han "Jeopardy" på 90-talet när Magnus Härenstam var programledare. Men vid den tv-sända frågetävlingen "21" träffade han Båstadbon och förre NST-redaktören Nils Holger Sjövall, som han blev god vän med.
– Jag var mycket i Båstad som liten också, jag var bland annat bollkalle till Gustaf V, säger Claes i förbifarten.
Historien fortsätter om Nils Holger Sjövall. Claes besökte honom i Båstad där de upptäckte att de hade samma farfar.
– Han hade gjort en flicka med barn, när han gjorde lumpen. Därefter blev det tio barn till, varav sex blev vuxna, med min farmor.
Även den nyare sidan av släkten har skickat kort på födelsedagen.
– Jag var jävligt duktig i frågetävlingar. Men en annan grej jag är duktig på är att sjunga Karl Gerhard. Jag är väl för gammal att uppträda nu, men jag sjunger alltid vid privata tillställningar.
Han kan sex Karl Gerhard-kupletter. Claes stämmer upp i sång och bjuder på den finaste han vet, "Den ökända hästen Troja".
– Jag har spelat roulette med Karl Gerhard i Cannes, säger Claes efteråt.
Varför Claes befann sig på franska Rivieran får sin förklaring genom att hans pappa flyttade dit efter att ha fyllt 65 år. Många semestrar spenderades sedan där. Det var även Claes pappa som lärde honom spela bridge, en sport som han blivit svensk mästare i lag 1961 och 1965 och var landslagskapten i EM 1970-71.
Claes pekar på ett annat foto som sitter fast i en ram på en av tavlorna i lägenheten.
– Där sitter jag och spelar med Omar Sharif. Bridge förstörde litegrand av mitt liv, säger Claes och skrattar.
Förutom tävlandet var han även redaktör för Svenska Bridgeförbundets tidning mellan 1969 och 1972. Men kortspelet tog upp för mycket tid och Claes slutade spela för tio, femton år sedan.
Trots att många timmar spenderades på bridge läste Claes på Handelshögskolan i Stockholm och efter militärtjänsten var han kamrer och vd för Glasmosaik som importerade och installerade italiensk mosaik och marmor.
– Men jag tog aldrig någon examen, jag påminner om Carl Bildt på det viset. Man kan vara duktig ändå.
Jämförelsen med den tidigare statsministern är inte så konstig. Claes var engagerad i moderaterna i Täby och var en av dem som stöttade Fredrik Reinfeldt att sikta högre, när han var medlem i Muf.
Redaktörskapet slutade dock inte vid bridge. Han var även chefredaktör för facktidskrifterna Fritid i Sverige och Miljö i Sverige. 1984 och några år framöver var Claes även chefredaktör för Svar Läkardialog och Svar Läkarforum.
När vi pratar är det många som ringer för att gratta på födelsedagen. Rotary Helsingborg Magnus Stenbock, som Claes också är väldigt engagerad i, har redan varit på besök och överräckt en stor blombukett. Många samtal kommer från läkare som Claes lärde känna under 80-talet. Något som han menar även hjälpt honom leva ett långt liv. Min sista fråga blir givetvis "hur känns det att fylla 90 år?"
– Det är lite konstigt naturligtvis. Men det som förlängt mitt liv är att jag blev vän med Karl Arfors som är professor i mikrocirkulation. Tack vare honom har jag gått över till LCHF.
Fakta

Claes Landin

Fyllde: 90 år den 4 juli

Bor: Helsingborg

Familj: Änkling sedan sex år tillbaka, dottern Lotta och bonusdotter Lena. Bonus barnbarn och bonusbarnbarnbarn.

Yrken: Kamrer, vd och redaktör.

Gör på fritiden: Medlem i Rotary, följer sport och löser korsord.

Gå till toppen