Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Moa Berglöf: Kris visar vägen för politikerna.

Medlemmar från Kris i Almedalen.Bild: KARL MELANDER
Överallt i Almedalen syntes de, kvinnorna och männen i mörkblå pikétröjor med svenska flaggan på ärmen och texten #sidbyte på bröstet. Är det någon organisation som stärkt sitt förtroende hos människor under Almedalsveckan så är det Kriminellas revansch i samhället, Kris.
"Vi ville visa trygghet", sade en av medlemmarna efter att Kris omringat den nazistiska organisationen NMR vid Centerledaren Annie Lööfs tal på onsdagen: "Vi ville visa solidaritet." Och inte bara där utan också på andra platser i Visby slöt de upp, stod enade och visade den tryggheten och solidariteten.
I lite mer än tjugo år har före detta kriminella och missbrukare hjälpt varandra tillbaka in i samhället genom föreningen Kris. Då var de en handfull medlemmar, idag är de ungefär 5 000. Grundidén är lika enkel som den är smart: att möta upp och hjälpa den som friges efter ett fängelsestraff. Erbjuda nya sociala nätverk, hjälpa till i kontakten med sociala myndigheter, ordna boende – sådant som lägger grund för ett nytt liv utanför kriminalitet och missbruk. Så kallad muckhämtning erbjuds fortfarande, men också samtalsstöd för intagna ihop med kurser, utbildningar och mycket mer. De visionsrum som finns på häkten och fängelser runt om i Sverige – ett rum eller en plats där intagna och klienter kan ta del av samhällsinformation – har sitt ursprung i en idé från Kris.
I en tid då de politiska partierna tävlar om vem som kan ha den hårdaste retoriken – strängare straff och fler poliser – visar Kris att en annan väg är möjlig.
Målet med Kris medverkan i Almedalen är också just detta. Sidbytet, att det går, att ingen är ett hopplöst fall. Budskapet utvecklas på organisationens webbsida:
"Våra politiker tycks tro att man kan straffa bort sociala problem. Förebyggande insatser och frågor kring rehabilitering har kommit helt i skymundan."
Nu hyllas Kris av många för sina insatser i Almedalen. Då bör fler också ta till sig föreningens budskap, inte minst politikerna. För vem vet bäst vad som bryter ett kriminellt mönster om inte den som själv har brutit det?
Gå till toppen