Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Lokal debatt: Skatten i Vellinge måste sänkas – M slösar med våra pengar

Det värsta exemplet på slöseri är Strandbaden som läcker med mer än 10 miljoner kronor per år, menar Magdalena Nour (C) och Rolf Erichs (C).Bild: Albin Brönmark
Centerpartiet i Vellinge går till val på att sänka kommunalskatten med 25 öre, vilket ger cirka 2 000 kr för en vanlig familj. Kostnaden ligger på drygt 20 Mkr. Det är viktigt att sänka skatten, när kommunen inte gör av med alla skattepengar. År 2015 gjorde kommunen ett överskott på 41 miljoner kronor, 2016 på 84 miljoner och år 2017 blev överskottet 53 miljoner kronor. Detta till trots rinner det ut pengar fullt i onödan på grund av Moderaternas slösaktiga beteende.
Vellinge har redan en av Sveriges lägsta kommunalskatter. Det är inte tack vare de styrande moderata politikerna utan trots dem och deras misshushållning. Den låga skatten beror på kommunens invånare - deras inkomster och deras jämförelsevis ringa behov av samhällsstöd.
Exempel på slöseri: konstgräsplanen i Vellinge blir nu plötsligt dubbelt så dyr som budgeterat. Många miljoner har gått i advokatkostnader på grund av rättsaffärer, där kommunen bland annat har missat att följa upp ingångna avtal. Höga arvoden som framför allt går till moderater är också en onödig utgiftspost. Det mest iögonfallande var när man plötsligt drev igenom en kravlös bonus till ett stort antal anställda i kommunen. Ursprungligen kostnadsberäknat till drygt 8 miljoner kronor. På grund av felberäkningar blir det mer än 10 miljoner kronor.
Värsta exemplet på slöseri är Strandbaden som läcker med mer än 10 miljoner kronor per år - år efter år. Kommunen har dessutom tvingats göra en engångsavskrivning på mer än 20 miljoner av Strandbadsfastigheten - mer än hälften jämfört med investeringskostnaden för 10 år sedan. Denna oerhörda förlustkälla måste snabbt täppas igen. Vi vill undersöka möjligheten att intressera någon för att bygga ett hotell här.
För vår del är det självklart att man inte taxerar ut mer skatt än man behöver. Moderaterna har vägrat ta debatten. Det är inte demokrati. Moderaterna i Vellinge vill gärna söka värna rikspartiets image av ett skattesänkarparti och de besväras svårt av att ett annat parti nu har räknat fram att skatten bör sänkas.
Centerpartiet, tidigare Nya Listan, har respekt för att skattebetalarna inte ska behöva betala mer i skatt än vad som behövs i kommunen. Vi känner ett ansvar att se till att det inte slösas med skattebetalarnas pengar.
Centerpartiet är dessutom inte det enda partiet som ser möjligheten att sänka skatten i kommunen. Därför är detta ett mycket realistiskt förslag om väljarna ger oss sitt förtroende. Det skulle också vara en nyttig lärdom för Moderaterna på lokalplanet att börja leva upp till moderpartiets visioner om sänkta skatter.

Magdalena Nour

Förstanamn på Centerpartiets kommunlista i Vellinge kommun

Rolf Erichs

Gruppledare för Nya listan i Vellinge, andranamn på Centerpartiets kommunlista
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen