Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Turnerande sommarfestival lockar barn från hela Malmö

När sommarfestivalen Big Five drog igång i Enskifteshagen på fredagen lockade den sommarlediga barn till en rad av aktivister. Tanken är att festivalen ska turnera runt till platser utanför centrum och få folk att besöka nya områden i Malmö.

Big five festival i Enskifteshagen.Bild: Patrik Renmark
En 252 meter lång uppblåsbar hinderbana börjar ta form i Enskifteshagen på fredagsmorgonen. Strax efter lunchtid ringlar sig kön lång med barn som står i den gassande solen och väntar in sin tur. Hinderbanan är en av de mest populära inslagen på Big Five festival som drar igång i Malmö.
Festivalen är en satsning från Malmö stad och riktar sig främst till barn mellan 6-15 år. David Cassancuseinov går innanför nätet som utgör den lilla fotbollsplanen där två personer möts åt gången. Det gäller att vara den som först gör mål.
– Det är inte så seriöst, så jag är inte nervös, säger David Cassancuseinov.
Han ska ta revansch på att han åkte ut så snabbt första gången. Nu är han mer målmedveten.
David Cassancuseinov, 12 år, älskar fotboll och tar varje chans att få spela, även på Big Five.Bild: Patrik Renmark
Efter ett par mål är han nöjd.
– Nu ska jag ta det lugnt och gå vidare, säger han.
"Det är inte äkta knivar" ropade någon från publiken när jonglören Gaston plockade upp knivarna. Men ändå vågade ingen kliva fram som medhjälpare när tillfället gavs.Bild: Patrik Renmark
Med aktiviteter som hinderbana, hopptorn, talanghörna och tillhörande DJ-bord som man kan få testa, finns det stor bredd av saker som barn och ungdomar kan prova på. Det går att göra radio och tv, bli spådd och se en varietéshow där en trollkarl jonglerar med knivar. På plats finns också ett ”glam team” där man kan bli stylad, en crossfitbana, ett tält fyllt med E-sport och Vitural Reality-upplevelser, och det går att till och med uppleva snö i form av ett vintertält.
10-åriga Fatme Bibi tyckter att det är roligt med höga höjder.Bild: Patrik Renmark
Fatme Bibi visste vad hon ville testa på. Hon tog sig smidigt ner från den nio meter höga väggen när hon provade på repellering, där hon firade sig ner längs en vägg med hjälp av ett rep. Nervös var hon däremot inte.
– Det kändes ingenting. Jag är inte rädd för höjder.
Härnäst ska hon vidare till hopptornet där en uppblåsbar kudde väntar nedanför. Det finns tre höjder att välja mellan: två, tre eller fem meter.
– Jag ska hoppa från den högsta, säger hon.
Köer bildades snabbt vid de mer spektakulära stationerna, som den 252 meter uppblåsbara hinderbanan, hopptornet eller rappelleringen.
Förhoppningen är att just de inslagen ska locka publiken att komma tillbaka när festivalen flyttat till nästa helg.
– Genom att flytta runt den i Malmö, och ha ett innehåll som drar med sig publiken, vill vi skapa rörelse bland folk. Att folk kommer till delar av Malmö som de inte varit i innan. Vi vill vara, och lyfta, områden som inte nödvändigt vis har så stora arrangemang, säger Pella Ström, projektledare på Gatukontoret på Malmö Stad.
De flesta arrangemang och event sker äger rum i centrum och därför har man på gatukontoret nu medvetet lagt ett stor helgfestival utanför centrum, menar hon. Det kommer också finnas mer lokalt ankrade aktiviteter och framför allt ska festivalen vara en mötesplats.
– Lite som en gårdsfest. Alla som bor i det området ska komma och träffas.
Fakta

Datum för Big Five Festival

6-8 juli, Enskifteshagen

13-15 juli, Lindängens IP

20-22 juli, Mellanhedsparken

27-29 juli, Kullarna Holma Kroksbäck

3-5 augusti, Mölleplatsen

Festivalen är gratis att besöka och riktar sig främst till barn mellan 6-15 år. Mer information finns på hemsidan Big five festival.

Gå till toppen