Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Janne Andersson: ”Vi är oerhört konsekventa och starka i vår tro”

Sverige överraskar alla genom att inte överraska. Blir det samma sak i kvartsfinalen mot England?
– Vi är oerhört konsekventa och starka i vår tro. Det är kanske det som överraskar.

Janne Andersson som vanligt finurlig.
VM-kvartsfinal i Samara. Kan England förvänta sig några överraskningar av överraskningarnas landslag, Sverige? Knappast, enligt Janne Andersson.
– Vi kommer inte att överraska sådär värst mycket, säger förbundskaptenen.
Inför den samlade pressen i Samaras VM-arenas inre fick han ännu en gång utveckla den svenska modellen med kollektivet i centrum. Sverige spelar i princip likadant alltid, men vinner ändå överraskande matcher.
Det har gjort att motståndartränare stått mållösa efteråt och försökt hitta anledningar till vad det egentligen var som hände.
– Någon tränare har om sitt lag sagt ”vi är ganska lätta att analysera, men svåra att slå”. Jag tror att det stämmer även för oss. Det borde inte vara svårt att analysera oss. Vi är oerhört konsekventa och starka i vår tro. Det är kanske det som överraskar, funderar Janne Andersson.
– Lojaliteten mot oss som tränare, mot varandra och mot spelsättet är det som gör mig väldigt, väldigt glad.
Som så många andra svenskar är förbundskapten Janne Andersson uppvuxen med engelsk fotboll. På lördagskvällen ställs man mot sitt ”andralag” i en VM-kvartsfinal.
– Jag är uppvuxen med Tipsextra på 70-talet.
Den yngre generationen har kanske svårt att ta in hur det såg ut när det endast visades en match i veckan. På lördagseftermiddagen och alltid från England.
– Man började redan på måndagen och spekulera vilken match det skulle bli. På tisdag, onsdag fick man reda på det och såg fram emot lördagen, minns Janne Andersson.
Det var en tid när den engelska fotbollen såg annorlunda ut i dag.
– Jag kommer ihåg Kenny Hibbitts distansskott i Wolves i början på 70-talet med orange boll på leriga planer. England har varit den andra nationen. Det är klart en häftig känsla att spela mot England som förbundskapten. Det ska bli roligt.
Assiterande förbundskapten Peter Wettergren och Janne Andersson under dagens träning i Samara.Bild: LUDVIG THUNMAN
Leriga planer och orange boll är historia. Janne Andersson kommer även att möta ett England som är mer kollektivt än tidigare generationer.
– Klart att fotbollen där har utvecklats enormt, precis som i Sverige. Det man har kvar är kampen, hjärtat och energin. Det har jag alltid uppskattat. Men det är inte det England jag växte upp med.
Sverige är bra på att hantera fasta situationer – såväl offensivt som defensivt.
– För första gången mäter vi ett land som är ungefär jämbördigt med oss. Fasta situationer blir en kamp i sig. Annars kan jag inte peka på någon enstaka punkt som måste funka. Helheten är vår styrka, säger Janne Andersson.
Om det skulle bli förlängning och straffar är Sverige förberett för det.
Sverige står i en VM-kvartsfinal. Det är bragdartat.
Eller som det låter från en trygg halländsk förbundskapten väljer att plocka ner på Janne Andersson-nivå:
– Ibland får man berömma sig själv lite och vi har fått till något väldigt bra. Vi är trygga i det och det är kanske det som är jobbigt för motståndarna.
Gå till toppen