Annons

Annons

Annons

Malmö

Äldre skeptiska till beslut om gratis bussresor

Kommunen har avsatt 20 miljoner kronor för att Malmös äldre ska få resa gratis med kollektivtrafiken. Men flera äldre är fortfarande oroliga för att det inte ska bli av. Uno Kjellkvist uppskattar politikernas initiativ, men undrar om det bara är ett utspel inför valet.

Text

Uno Kjellkvist hoppas att beslutet i Malmö stad om att införa gratis resor för äldre genomförs. Annars kommer han att ordna en ny demonstration, berättar han.

Bild: Moa Dahlin

Annons

Sydsvenskan skrev på fredagen om en demonstration i Malmö för att förmå politikerna att besluta om gratis kollektivtrafik för äldre. I artikeln framgick inte att ett sådant beslut redan var taget. Den 19 och 20 juni bestämde kommunfullmäktige att omkring 20 miljoner kronor skulle avsättas för att alla Malmöbor över 70 år ska få resa gratis.

Uno Kjellkvist var en av initiativtagarna till demonstrationen, som trots beslutet genomfördes på fredagen. Det kan ju röra sig om valfläsk, resonerade han. Därför samlades ett 30-tal personer på Gustav Adolfs torg och tågade tillsammans till Stadshuset.

Väl framme vid Stadshuset bjöds de på tårta och kaffe. Kommunalrådet Andreas Schönström (S) berättade för dem att kommunen redan har beviljat deras krav och att de framöver – om allt går som det är tänkt – ska få resa gratis.

Annons

Annons

– Många av dem var oroliga eftersom det är valtider. Men jag sade till dem att de inte ska oroa sig. Beslutet är fattat och detta är något som vi har arbetat med sedan förra året. Det kommer att bli av, säger Andreas Schönström.

På fredagen demonstrerade äldre i Malmö för att Malmö stad ska införa fria bussresor för äldre.

Bild: Moa Dahlin

I Stadshuset bjöd kommunpolitikerna pensionärerna på tårta - eftersom beslutet om fria bussresor redan tagits för Malmöbor över 70 år.

Bild: Privat

Dagen efter demonstrationen är Uno Kjellkvist fortsatt skeptisk. Förvisso är politikernas beslut bättre än vad han hade väntat sig – men han vågar inte lita på att de håller vad de lovat. Nu väntar han på ett definitivt besked från kommunen.

– Vi tar inte ut något i förskott. På mötet efter demonstrationen sade vi att om vi inte har fått något besked innan december kommer vi att hålla en ny demonstration.

Det kvarstår en del arbete innan beslutet kan genomföras.

– Det här avtalet är så stort att det måste behandlas även i kollektivtrafiknämnden och regionfullmäktige, säger Andreas Schönström och fortsätter:

– Nu hänger det inte på Malmö längre. Men om allt löper på som det är tänkt, hoppas vi att detta ska börja gälla i december eller januari.

Annons

Varför är detta en viktig reform?

– Många äldre blir väldigt isolerade. De kan inte cykla eller köra bil och det kostar att åka med kollektivtrafiken. Vi ser det framförallt som en viktig reform för att äldre Malmöbor ska få möjlighet att delta i fritidsaktiviteter på samma villkor som alla andra, säger Andreas Schönström.

Annons

Även oppositionen vill göra det enklare för äldre att använda kollektivtrafiken.

– Vi är överens om principen, men vi har lite olika lösningar. Vi har ett liknande förslag i vår budget, säger Håkan Fäldt (M), andre vice ordförande i Tekniska nämnden.

Fakta

Det här innebär kommunens beslut

Alla i Malmö som har fyllt 70 år kan få resa gratis med kollektivtrafiken mellan klockan 09 och 15 och klockan 18 och 04 på vardagar. På helger och helgdagar får de resa när de vill.

Totalt kan 36 000 Malmöbor få resa gratis. En del av dessa har dock sedan tidigare rätt till färdtjänst.

Om allt går som det ska är beslutet tänkt att börja gälla i december eller januari.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan