Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Demokratin står stark. Även mot nazister i Visby.

NMR-sympatisör i Visby på lördagen.Bild: Henrik Montgomery/TT
Hyllningen kom i förskott. Redan när moderatledaren Ulf Kristersson inledningstalade i Almedalen för en vecka sedan lyfte han fram polisens insatser under politikerveckan. Det gav kvällens längsta och varmaste applåd.
Förhoppningsvis värmde den medan myndigheten under veckan kritiserades för flathet och fortfarande när polisen ingrep mot nazister. Nordiska motståndsrörelsen, NMR, drog omkring under demokratifestivalen med sitt hat mot alltifrån socialdemokrater och liberaler till homosexuella och judar.
Det var obehagligt att ha dem i Visby. Men obehagligt är inte alltid olagligt. Allt som är otäckt kan inte förbjudas.
På onsdagskvällen stod nazisterna mitt i publiken i Almedalen och störde centerledaren Annie Lööfs tal. Men avbrottet blev kort – Lööf hanterade det skickligt, liksom polisen. För att inte tala om organisationen Kriminellas revansch i samhället, Kris, som snabbt bildade ring runt de skränande för att bidra till trygghet.
Horder av nazister drog sedan omkring i Visby och hotade och skrämdes. Tre kvinnor med en regnbågsflagga attackerades, varpå polisen grep en man som nu är misstänkt för misshandel med hatbrottsmotiv. På torsdagen angrep nazisterna även personer från Vänskapsförbundet Sverige–Israel.
Fast så länge Visby var proppfullt med demokratiskt sinnade partier, organisationer, myndigheter och företag framstod nazisterna ändå inte som någonting annat än vad de är: en liten – om än högljudd och våldsam – extremistisk sekt med verklighetsfrämmande föreställningar om världen.
Men långtifrån alla som tar sig till Almedalsveckan har tid, råd och ork att stanna under samtliga åtta dagar.
Redan på torsdagen började många arrangörer och deltagare att packa ihop. Färjor och plan fylldes. Det sorlande, svårgenomträngliga folkvimmel som fyllt centrala Visby under början av veckan var på fredagsförmiddagen ett minne blott. Arrangörsplatser gapade tomma bland tält, paviljonger och bokbord.
När det gavs mer utrymme tvekade nazisterna inte ett ögonblick att fylla det med sitt hat.
De kortklippta männen i vita piketröjor markerade tydligt sin närvaro på fler ställen än vid NMR:s bokbord på Södertorg eller tal vid Hamnplan. När Alternativ för Sveriges företrädare talade på Donners plats manifesterade nazisterna till exempel sitt stöd med en stor banderoll.
Under natten mot lördagen drog sedan uppemot trettio nazister omkring i Almedalsområdet och skrek sieg Heil och Heil Hitler. Fem av dem greps misstänkta för hets mot folkgrupp. I samma veva förstördes en konstinstallation till minne av förintelsens offer och Expressens scen i Visby vandaliserades.
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven säger sig inte förstå varför nazisterna ska få vara i Almedalen överhuvudtaget.
"Det är dags att göra något rejält åt detta", sade han till TT och öppnade för att skärpa lagstiftningen.
Men det vore högst betänkligt att börja inskränka mötes- och yttrandefriheten medan den liberala demokratins värsta fiender brölar, som att ändra på reglerna under pågående match. Demokratins fiender vill inget hellre än att peka på "principlöshet" hos fienden.
Men i samma ögonblick de går över gränsen, från åsikt till handling måste de stoppas. Vilket också verkar ha varit polisens taktik under veckan.
NMR har ansökt om och beviljats tillstånd för sina aktiviteter i enlighet med samma regler som alla andra. Att låta nazisterna ha sitt bokbord nära RFSL Ungdoms plats i centrala Visby framstår visserligen som illa tänkt – de kan samlas på annat håll. Och varför inte göra politikerveckan kortare och mer kompakt så att gatorna fylls av övertygade demokrativänner under samtliga dagar?
Polisen har bevakat nazisterna under veckan med såväl uniformerad som civilklädd personal, de har följt dem runt om i staden och ingripit när de gått över lagens gräns.
Det är just så nazister – i Almedalen och på andra håll – ska bemötas från samhällets sida. Även om vissa juridiska skrivningar säkert kan ses över kan allt obehagligt inte göras olagligt.
Svenska rättsprinciper omfattar alla i landet oavsett om det gäller yttrandefrihet eller våld. Det saknas inte möjligheter att stoppa nazisternas härjningar med de lagar som redan finns idag. Hot, hat, hets och misshandel är sedan länge förbjudet.
Gå till toppen