Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Lokal debatt: Det är hög tid att omvandla bidragssystemet

Hela samhällskontraktet bygger på att medborgare betalar in pengar till det gemensamma, som i sin tur ska förvalta dessa med omsorg och betala ut efter behov, skriver Nils Åström och Niklas Moser från Medborgerlig samling i Lund.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Sydsvenskan skrev den 14 juni om en man som misstänks ha blåst Lunds skattebetalare på 150 000 kr. Detta genom att kräva försörjningsstöd för hyresinbetalningar när han i själva verket bott utomlands. Skattemedel som kunnat användas där verkliga behov fanns hamnade istället i fickan på någon som inte hade rätt till dessa.
Läs också Misstänks ha blåst kommunen på hyrespengar
Det är på alla sätt positivt att det här har uppdagats, men man kan inte låta bli att undra hur vanligt det här är, och vad kommunen kommer göra åt det?
I Solna har man radikalt minskat antalet personer som inte försörjer sig själva, utan är beroende av kommunalt försörjningsstöd. Detta genom en kombination av närvaroplikt och oannonserade hembesök. För att få de med arbetsförmåga i egen försörjning innebär det ett obligatoriskt deltagande i en strömlinjeformad process, i nära samarbete med näringslivet.
Något liknande hade med fördel kunnat införas även i Lund.
Hela samhällskontraktet bygger på att medborgare betalar in pengar till det gemensamma, som i sin tur ska förvalta dessa med omsorg och betala ut efter behov. För varje person som tillåts utnyttja systemet, så sjunker tilliten till systemet hos alla andra. Grundprincipen måste vara att en vuxen medborgare står för sin egen försörjning om arbetsförmåga finns. Systemet måste också vara designat så att konsekvent utnyttjande undviks i högsta möjliga mån.
Lunds kommun går mot ett finansiellt underskott och måste framöver skärpa sig ordentligt om ekvationen ska gå ihop. Redan nu planeras skattehöjningar, samtidigt som grundläggande underhåll och investeringar skjuts på framtiden.
Det är hög tid att förändra bidragssystemet och ställa fullt rimliga krav på bidragstagaren. Vi i Medborgerlig Samling Lund vill införa närvaroplikt för försörjningsstöd och egen försörjning som mål för de med arbetsförmåga. De med verkliga behov får då lättare hjälp, vi bryter den isolering som livslångt bidragsberoende innebär, och vi hushåller med våra gemensamma resurser. Det är att ta ansvar för Lunds medborgare.

Nils Åström, Lund

Sjunde namn på Medborgerlig Samlings kommunlista i Lund

Niklas Moser, Lund

Åttonde namn på Medborgerlig Samlings kommunlista i Lund
Gå till toppen