Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Djuren kommer att få stå utan foder – hur många bönder är kvar om ett år?

Nu slår vädret mot oss med extrem torka. Foderreserverna är tömda, skriver Jeanette Johansson.Bild: Andreas Hillergren/TT
Nu är det sommar, fint väder och alla borde vara glada.
Men så är inte fallet. Efter två år på raken med dåliga skördar och nu detta katastrofår tvingas fler bönder ner på knä.
Att jordbruken går på knäna tack vare uteblivna EU-stöd är ingen nyhet. Nu slår vädret mot oss med extrem torka. Foderreserverna är tömda. Djur skickas i förtid till slakt.
Läs mer: Nödställda bönder finner hjälp i sociala medier
Läs mer: Kö till slakteriet i torkans spår
Eller rättare sagt, bönderna försöker. Det är slakteriköer fram till nästa år i skrivande stund. Men de kommer att öka lavinartat. Djur kommer att få stå utan eller med extremt lite foder.
Alla vet – både du och jag, veterinärer, djurägare, myndigheter med flera – att nu kommer bristningsgränsen att bli nådd för många. Anmälningarna kommer att strömma in till myndigheterna för att fodret tar slut och man blir inte av med djuren om man inte nödslaktar dem och skickar iväg dem med kadaverbilen. Ytterligare en kostnad läggs på bönderna.
Hur många bönder har vi kvar nästa sommar? Hur många orkar härda ut?
Läs mer: Skörden mindre än hälften – så slår torkan mot Skånes bönder
Sedan finns det människor som jublar över böndernas olycka. Illasinnade människor sitter på nätet och tycker det är bra och värt att fira för varje mjölkbonde som eventuellt kommer att gå i konkurs, och att det är en befrielse för djuren att få dö i förtid, så att de slipper bli utnyttjade av de otäcka bönderna.
Sådana uttalanden mitt i den här krisen då både djur och människor mår dåligt har fått mig att inse att den dagen korna inte finns på gården längre så är det skog som gäller, bara skog! För varför ska man odla mat till folk som hatar både bönder och deras djur?
Läs mer: Bönderna får skörda gräset på kommunens mark – för att få foder till djuren
Det spelar ingen roll om du är vegan, vegetarian, köttätare eller vad du nu är. Alla lider vi på ett eller annat sätt av torkan. Låt oss alla hjälpas åt istället detta år. Rädda det som räddas kan. Alla kan göra något.
Restauranger, köp svenskt kött istället för importkött så att slakteriköerna blir kortare och så att inga djur behöver dö i onödan och skickas med kadaverbilen. Likaså era matrester (ej kött): skänk dem till grisbönder eller andra som kan tänkas ge sina djur det.
Livsmedelsaffärer, bagerier med flera: Ge gamla bröd och grönsaker till hönserier och grisbönder.
All hjälp behövs. Likaså stora anläggningar med mycket marker – som flygplatser, stora odlingar, trädgårdar med mera. Om ni inte vill ha in obehöriga på ert område, slå gräset, pressa det och kontakta bönder.
Även privatpersoner kan göra skillnad. Plocka frukt och lägg i skogen åt de vilda djuren. Men kolla med markägaren först.
Men framför allt är detta ett år då alla behöver hjälpas åt. Och hjälpa varandra, oavsett värderingar och tankar. För mat på bordet av någon form vill vi alla ha. Så lägg ner hat och tjat och bråk ett år som detta. Nästa år kanske inga bönder finns kvar.

Jeanette Johansson

Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen