Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Enes Mehmedagic: Nu åker ryssen ut

EM 1996 i England. Fem år tidigare blev Kroatien en egen nation, i samband med Jugoslaviens sönderfall. Man har slagit Turkiet i första gruppspelsmatchen och nu ställs man mot Danmark, föregående EM-mästare. Det är under denna match ett av EM:s snyggaste mål görs. Det är Davor Suker som lobbar bollen – med några centimeter – över Peter Schmeichel och fastställer slutresultatet till 3-0. Senare åker Kroatien ut efter en uddamålsförlust mot de kommande mästarna Tyskland.
VM 1998 i Frankrike. Av alla kreativa och offensiva krafter Kroatien har på plan i kvartsfinalen mot Tyskland så är det ytterbacken Robert Jarni som låter bollen smeka nätmaskorna längs den högra stolpen. 1-0 till Kroatien. Sensationellt.
Matchen slutar med en 3-0-seger och Davor Suker, som senare skulle bli meste målskytt under mästerskapet, avslutar målskyttet. I nästa match väntar Frankrike. Kroatien tar ledningen och jag minns att jag, som ett 10-årigt nyfrälst superfan, står bland bengaler och röken av uppskjutna raketer på ett torg i Zagreb. När röken skingrat sig och storbilds-tv:n är synlig igen, så står det 1-1. Lilian Thuram har lyckats kvittera en minut efter ledningsmålet. Och samme man – som enbart gjort två landslagsmål i sin karriär – ger Frankrike ledningen och skickar dem vidare till final.
Kroatien slår Holland i bronsmatchen utav rena farten och åker hem med ett brons – och med att vara den debutnation som gjort bäst ifrån sig under hela VM.
David Suker efter att ha gjort mål mot Holland 1998.Bild: RICK BOWMER
Det är en märklig känsla, att fira en tredje plats.
VM 2018 i Ryssland. Kroatien blir allt mer tillbakapressade mot ett starkt Danmark i åttondelsfinalen. I 116:e minuten får Kroatien straff efter att Rebic rivs ner i straffområdet. 22 år efter att Schmeichel den äldre ställts mot Kroatien ska nu Schemichel den yngre vakta buren – mot VM:s dittills bäste spelare Luka Modric. Straffen är svagt slagen och Kasper Schmeichel limmar bollen utan problem.
Luka Modrics första straff mot Kasper SchmeichelBild: Martin Meissner
Psykologiskt överläge för Danmark, och jag kan svära på att jag inte är den ende som nästan är helt säker på att just i den sekunden åkte Kroatien ut. Under straffsparksläggningen stegar Luka Modric upp igen – en ännu sämre slagen straff. Som med mindre än en decimeters marginal rullar in under Schmeichels fot.
Och senare dundrar Barcelonas Ivan Rakitic Kroatien till kvarten.
Men vad hade hänt om Luka Modric missat?
Hat. Frustration. Hat och frustration.
Luka Modric ska upp i rättegång efter VM – anklagad för mened, det vill säga falskt vittnesmål, till den kroatiske fotbollmagnaten Zdravko Mamics fördel. Zdravko Mamic har som i besittning av ordförandeposten för Kroatiens största klubb, Dinamo Zagreb, förskingrat en massiv summa pengar på de talanger som klubben har slussat ut i Europa.
En av dem är Luka Modric. Mamic ska ha tjänat privata pengar på Modrics övergång till Tottenham 2008. Att då ta Mamics sida i detta fall – är att ställa sig bakom korruption.
Läs också Hetast i VM – men korrupt förbund splittrar Kroatien
Än så länge ser de kroatiska fansen mellan fingrarna när det gäller Luka Modric.
Vad hade hänt om Modric missat sin andra straff också?
Det spelar mindre roll.
Just nu bär han upp en nation och ett fotbollslandslag som hoppas stiga ut ur skuggorna från VM-lagets framgångar, från 1998.
Kommer han lyckas med anförandet?
Kroatien är ett veritabelt lag detta mästerskap. De har två av världens bästa innermittfältare som förlitar sig både på att spela ut bollen till kanterna där Vrsaljko och Rebic finns. På topp har man Juve-spelaren Mandzukic, ”Super Mario”. Men man kan även välja att spela bollen till Perisic och Strinic. Om man inte väljer att spela bollen i djupled, så att säga.
Kroaternas mål innesluts av Dejan Lovrens ord:
”Självklart respekterar vi generationen från '98, som satte en väldigt hög ribba som inget annat lag har lyckats med att nå. Vi har en chans att slå dem. Och det är målet.”
Elva ryssar kommer inte ha någonting att säga till om ikväll. Med eller utan Putin på läktaren.
Nu åker de.
Davor Suker kommer se det från läktaren.
Fuskaren Zdravko Mamic kommer se det från Bosnien – dit han flytt för att undslippa sitt fängelsestraff.
Och förhoppningsvis kommer en massa firande svenska fans höra om det.
Gå till toppen