Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunen lyfter uttalanden i media som grund för skyddsombudets avsked

Uttalanden i media är en av anledningarna till att huvudskyddsombudet och läraren Lars Hemzelius avskedas.
– Det där är direkt stötande och strider mot vad en kommun får göra, säger Nils Funcke, expert i yttrandefrihetsfrågor.

För en vecka sedan avskedades Lars Hemzelius, förstelärare och huvdskyddsombud på Stora Hammars skola.Bild: Patrik Renmark
I förra veckan berättade Sydsvenskan att Vellinge kommun har avskedat Lars Hemzelius, huvudskyddsombud på Stora Hammars skola i Höllviken. Avskedet kommer efter en turbulent vår där både rektor och ett trettiotal medarbetare lämnat skolan.
På torsdagen presenterade kommunen grunderna för avskedet i ett dokument som omfattar nio punkter. Det har undertecknats av kommunens utbildningschef Fredrik Wegbratt.
Flera av punkterna rör kritik som tidningen skrivit om i tidigare artiklar, bland annat mot Lars Hemzelius bemötande av elever, kollegor och chefer.
Läs också Kommunen vill köpa ut omstritt huvudskyddsombud på Stora Hammar
En av punkterna handlar om Lars Hemzelius uttalanden i media: "Bland annat har rektorer hängts ut i media där deras roll och ledarskap på ett mycket olämpligt sätt kommenterats och kritiserats."
Läs också Oppositionen kräver extrainsatt möte om kommunens utköp
– Det finns ett antal tillfällen där ledare i vår organisation har hängts ut, bland annat på Facebook, på ett orent, oschysst och kanske till och med oriktigt sätt. Det är ett oacceptabelt beteende, säger Fredrik Wegbratt.
Och hur ser du på yttrandefriheten?
– Yttrandefriheten ska alltid gälla, men ibland kan man se exempel när folk går över gränsen för vad som är kopplat till yttrandefriheten och närmar sig gränsen för kränkning och ärekränkning.
Är du inte rädd för att det här kan uppfattas som att ni sätter munkavle på era anställda?
– Jag har absolut ingenting emot kritik. Jag har uttryckligen bett alla mina medarbetare att sparka in dörren om de tycker och tänker något och gett dem full rätt att uttala sig i media.
"Det är en företrädare för kommunen som åberopar det här. Kommunen får inte säga eller göra på det sättet", säger journalisten och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.Bild: Janerik Henriksson/TT
NIls Funcke, journalist, författare och expert i yttrandefrihetsfrågor är kritisk till utbildningschefens formulering. Han menar att anställda har en viss lojalitetsplikt mot arbetsgivaren, men att det ska handla om väldigt allvarliga yttranden för att leda till åtgärder.
– Det är en kränkning av den enskilda individens yttrandefrihet att åberopa det där för ett avsked. Det ska vara oerhört långtgående yttranden för att det över huvud taget ska påpekas, och än mindre kan det bidra till ett avsked som ensam grund, säger han.
Läs också Chefen har inte mandat att uttala sig för oss
– Det är en företrädare för kommunen som åberopar det här. Kommunen får inte säga eller göra på det sättet. Dels mot den enskilde personen, men framförallt är det risk att det där sprider sig till andra och att man odlar någon slags tystnadskultur. "Det är inte värt att vi uttalar oss, för då kan utbildningschefen eller kommunen agera." Det är risk att medarbetarna blir rädda för att medverka i media över huvud taget.
Läs också Lärarna som lämnat skolan står upp för ombudet som kommunen vill sparka
I en annan punkt skriver Fredrik Wegbratt om den "osunda subkultur" han menar har bildats på skolan under ledning av Lars Hemzelius: "Till och med Sveriges bästa skolkommun har svårt att hitta nya medarbetare till den del av skolan där Lars påverkan är som störst." Fredrik Wegbratt menar också att ledningen vid flera möten under de senaste åren har försökt diskutera och nå ett samförstånd med Lars Hemzelius.
Menar du att en medarbetare varit ansvarig för problemen på Stora Hammar?
– Lars Hemzelius är inte ensamt ansvarig, men han är starkt bidragande.
Samtidigt som kommunen presenterade grunderna för avskedet valde Lärarnas Riksförbund, som företräder Lars Hemzelius, att påkalla en lokal tvisteförhandling. Facket menar att avskedet strider mot lagen om anställningsskydd, och kommer att kräva skadestånd. Parterna ska mötas i nästa vecka.
Gå till toppen