Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Fotboll

Landslagets nästa utmaning: Nations League

Fotbolls-VM i Ryssland är över för Sverige. I höst väntar nästa utmaning för förbundskapten Janne Andersson & Co i nya turneringen Nations League. Landslaget inleder hemma mot Turkiet i september.

VM är slut. I höst gäller det att ladda om. Då väntar Nations League för landslaget. Arkivbild.Bild: Maja Suslin /TT
Med gruppsegern före Mexiko, Sydkorea och regerande världsmästarlaget Tyskland följde en lika stabil seger mot Schweiz i åttondelsfinalen.
För att Sverige sedan skulle få ytterligare en förlängd rysk sommar krävdes seger i kvartsfinalen – herrlandslagets första sedan VM 1994 i USA – mot England.
Men någon framgång i Samara blev det inte.
Det blev engelsk vinst med 2–0 – och därmed var herrlandslagets första VM-slutspel sedan 2006 över.
Spelarna var tydliga med känslorna efter förlusten på Samara arena. Men förbundskaptenen Janne Andersson & Co får dock infinna sig i att ta med sig känslorna in i semestern.
Och när Andersson är tillbaka på förbundets kontor i Solna handlar dagarna om att förbereda sig inför vad hösten erbjuder i form av nya tävlingsformatet Nations League.
Det är en utmaning som han har sett fram emot sedan lottningen i januari.
– Det blir tuffa matcher i höst, det ska bli roligt att ta oss an det, sade han då till TT.
Turneringen – som enligt europeiska fotbollsförbundet Uefas önskemål ska ersätta träningslandskamper – inleds med gruppspel i höst. I potten ligger fyra platser till EM 2020.
Sverige spelar i samma grupp som Ryssland och Turkiet. Landslaget öppnar hemma mot Turkiet den 10 september och mötet med Ryssland drygt en månad senare kommer enligt uppgifter avgöras i Kaliningrad.
– Turkiet är lite svårt att förutsäga, de missade VM och de bygger om lite. Men de har ett antal individuellt skickliga spelare, sade Andersson i samband med lottningen.
– Och det blir säkert stort intresse för matchen på hemmaplan.
Vid sidan av Nations League ska Sverige även spela "vanligt" kval för en plats i slutspelet 2020. EM-kvalet inleds i mars och spelas klart under hösten.
Fakta

Nations League

Lagen är indelade i fyra divisioner med de tolv bästa nationerna i A.

A och B har tolv lag som är indelade i fyra trelagsgrupper. C och D har 15 lag som är indelade i en trelagsgrupp och tre fyrlagsgrupper. Hemma- och bortamöten spelas mellan lagen i respektive grupp mellan september och november vartannat år.

De fyra gruppvinnarna i A-divisionen spelar slutspel med semifinaler och brons- respektive finalmatch. Det första slutspelet går i juni 2019 i något av gruppsegrarnas hemländer.

Gruppvinnarna i division B, C och D flyttas upp en division medan jumbolagen i varje grupp i division A, B och C flyttas ner.

De 16 främsta lagen som inte är kvalificerat till EM 2020 får chansen att ta en av fyra EM-platser genom ett slutspel; semifinal och final.

Nations League-gruppspelet genomförs vartannat år på hösten. Det innebär att mästerskapskval, som brukar inledas i september efter ett mästerskapsslutspel, inleds först i mars året därpå. Det kommande EM-kvalet startar därmed inte förrän i mars 2019 och spelas klart under hösten.

Sveriges är i samma grupp som Ryssland och Turkiet.

Fakta

Så fortsätter landslagets fotbollsår

6 september: Landskamp, Österrike–Sverige.

10 september: Nations League, Sverige–Turkiet, Solna.

11 oktober: Nations League, Ryssland–Sverige.

16 oktober: Landskamp, Sverige–Slovakien, Solna.

17 november: Nations League, Turkiet–Sverige.

20 november: Nations League, Sverige–Ryssland, Solna.

Läs alla artiklar om: Kvartsfinal: Sverige-England
Gå till toppen