Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Fotboll

Öst mot öst i sista kvarten

Ryssland hoppas att värdlandsdrömmen ska fortsätta. Kroatien vill ha ett nytt 1998. Öst ställs mot öst i VM:s sista kvartsfinal.

Ryssland mot Kroatien. Stanislav Tjertjesov mot Zlatko Dalic. Öst mot öst.Bild: AFP/TT
Att arrangera VM brukar innebära att man nämns bland förhandsfavoriterna, åtminstone till att gå långt i turneringen.
Inför 2018 var det ändå ingen som knappt vågade tro på något annat än i bästa fall ett avancemang från gruppspelet för ett Ryssland som inte vunnit på sju matcher och som mest skakats av bråk, tränarbyten och usla insatser.
Nu står plötsligt förbundskapten Stanislav Tjertjesov och hans lag bara en match från att som sämst kopiera den gamla Sovjetunionens bästa VM-resultat – fjärdeplatsen i England 1966.
Kruxet är bara att även motståndarna Kroatien är ute efter att skriva historia.
– Vi har visat i det här VM:et att vi har rätt att hoppas på stora saker. Vi spelar bra och vi har sådana spelare som gör att vi kan tro på att nå hela vägen, säger försvararen Domagoj Vida enligt nyhetsbyrån AFP.
I Kroatien lyser VM 1998 lika starkt som VM 1994 gör i Sverige. Anförda av skyttekungen Davor Suker slog laget ut Tyskland i kvartsfinal och bärgade sedan bronset mot Holland, efter att ha tappat semifinalen mot Frankrike.
Dagens stjärna Luka Modric vill nå ännu längre – även om det knappt låter som om han själv tror att det är möjligt.
– Bara att vara med i VM är ett privilegium. Att spela för mitt landslag är en ära och ett stort nöje, men att vinna VM med Kroatien är nästan otänkbart, som en saga. Det vore otroligt att få lyfta bucklan som lagkapten, säger Modric till Fifa, enligt Reuters.
Ryske förbundskaptenen Tjertjesov pratar för sin del inte om några drömmar.
– Vid min ålder så drömmer man inte, utan sätter upp mål. Det gör vi inför varje match. Nu måste vi spela på resultat. Vi går mot vårt mål – och ägnar oss inte att drömma, sade Tjertjesov på sin presskonferens i går.
Fakta

Matchguide

+ Ryssland–Kroatien

Vad: Fotbolls-VM, kvartsfinal.

Avspark: 7 juli, 20.00, Sotji.

Tv/radio: SVT1 16.00/P4 16.00.

Preliminära lag:

Ryssland (4–2–3–1): 1 Igor Akinfejev – 2 Mario Fernandes, 3 Ilja Kutepov, 4 Sergej Ignasjevitj, 13 Fjodor Kudrjasjov – 8 Jurij Gazinskij, 11 Roman Zobnin – 19 Aleksandr Samedov, 17 Aleksandr Golovin, 6 Denis Tjerysjev – 22 Artiom Dziuba.

Förbundskapten: Stanislav Tjertjesov.

Kroatien (4–2–3–1): 23 Danijel Subasic – 2 Sime Vrsaljko, 6 Dejan Lovren, 21 Domagoj Vida, 3 Ivan Strinic – 7 Ivan Rakitic, 11 Marcelo Brozovic, 10 Luka Modric – 18 Ante Rebic,17 Mario Mandzukic, 4 Ivan Perisic.

Förbundskapten: Zlatko Dalic.

Domare: Sandro Ricci, Brasilien.

Läs alla artiklar om: Fotbolls-VM 2018: Kvartsfinaler
Gå till toppen