Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Universitet ställer till med 20-årsfest – med ”Årets kock”-vinnare och Linnéa Henriksson

I år är året som Malmö högskola blev universitet. Dessutom fyller skolan 20 år. Därför ställer Malmö universitet till med fest och invigning på Bassängkajen i augusti. Det blir konsert med Linnéa Henriksson och falafel lagad av stjärnkocken Peter J Skogström – bland annat.

Linnéa Henriksson och Peter J Skogström kommer till Malmö universitets jubileumsfirande i augusti.Bild: Patrick Persson Hanna F. Ellborg
Samtidigt som 2017 blev 2018 förvandlades också Malmö högskola till Malmö universitet. Och som om det inte vore tillräcklig anledning att fira så fyller skolan dessutom 20 år.
Den 31 augusti är det på dagen två decennier sedan skolan bildades. Dagen till ära ställer det nyblivna universitetet till med fest – för att fira jubileumsåret och officiellt inviga Malmö universitet.
– Under de här 20 åren har många personer strömmat genom universitetet: studenter, forskare och samarbetspartners – men det här är också en folkfest för Malmöborna, säger Karolina Rosenqvist, projektledare på Malmö universitet.
Under kvällen blir det flera konserter och uppträdanden på Bassängkajen. Bland annat står Linnéa Henriksson på scenen. Utöver sin artistroll har Linnéa Henriksson lett ”Musikhjälpen” under två år och förra året kom hennes senaste skiva, ett självbetitlat album som mottogs av positiva recensioner.
Ytterligare artister kommer att delta i firandet och namnen släpps efter hand.
Läs mer: Malmökock till final i Årets kock – först i Sverige att försvara sin titel
Maten för dagen serveras av stjärnkocken Peter J Skogström som driver Malmörestaurangen Mat & Vin Slottsparken. Han har dessutom vunnit både tävlingen ”Årets kock” och tv-programmet ”Kockarnas kamp”. I höst har han chansen att bli den första kocken någonsin att vinna ”Årets kock” en andra gång.
Malmö universitet bad Peter J Skogström om hjälp att laga 2 018 stycken falafelrullar till kajfesten den 31 augusti. Peter J Skogström i sin tur fick med sin kollegan Tariq Almograbi på projektet.
– Peter tar hjälp av kollegan Tariq, som han själv titulerar ”falafelmästare”. De har lovat att deras festfalafel kommer att inkludera lite skånska smaker, säger Karolina Rosenqvist.
Evenemanget är öppet för alla, men matbiljetterna är begränsade. För att få smaka på festfalafeln så behöver man anmäla sig för en matbiljett på Malmö universitets hemsida.
Utöver konserter och falafel bjuder jubileumsdagen även på ett akademiskt program med seminarium på Niagara, en kajkarneval med tävlingar och en konstutställning som skildrar minnen från Malmö högskolas 20-åriga historia.
Klockan 20.18 är det dags för den officiella invigningsceremonin för Malmö universitet.
– Invigningsceremonin är rätt hemlig än så länge – men vi har bland annat bett Daniel Fjellström att specialskriva ett verk som är en hyllning till Malmö och Malmös historia, säger Karolina Rosenqvist.
Dagen avslutas med en efterfest tillsammans med Malmö universitets studentkår – och en konsert med Discokollektivet.
Håll koll på Malmös nöjesliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen