Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fyra pojkar ute ur grottan – insatsen avbruten

Fyra av pojkarna har nu kunnat räddas ur Tham Luang-grottorna i Thailand. Insatsen har avbrutits för dagen och dykare förbereder sig för nästa vända.

Räddningsarbetare arbetar vid Tham Luang-grottorna i Thailand där fyra pojkar räddats efter närmare två veckor i en översvämmad grotta.Bild: Chiang Rai Public Relations Office/AP/TT
Fyra av sammanlagt tolv pojkar har räddats och förts till sjukhus, enligt räddningsledningen. Den första räddade pojken kom ut ur grottan strax före klockan 18 lokal tid.
Totalt 90 dykare deltar i insatsen – 40 thailändska och 50 utländska. De behöver nu minst tio timmar av förberedelser innan nästa fas, enligt räddningsledaren. Kvar i grottan är åtta pojkar och deras fotbollstränare.
Enligt lokala medier fördes de räddade pojkarna med ambulans till en helikopter, och sedan flögs de till regionsjukhuset Chiangrai Prachanukroh i Chiang Rai.
Tidigare under dagen förekom uppgifter med hänvisning till thailändska myndighetskällor, att totalt sex pojkar har räddats. Vid presskonferensen bekräftades dock bara fyra. De övriga åtta plus tränaren befinner sig fortfarande där de först hittades, enligt räddningsledaren Narongsak Osottanakorn.
– Pojkarna fick lugnande medel så att de inte skulle få panik, säger den danske dykinstruktören Ivan Karadzic, som deltar i insatsen, till Danmarks Radio.
– Pojkarna var fastspända vid dykarna på väg ut ur grottan.
Karadzic berättar också att dykare stod redo längs med grottan och såg till att dykarna som hade med sig pojkarna fick nya lufttuber.
Det unga fotbollslaget har suttit därinne i kvavt mörker i två veckor fångna av monsunen, medan en hel värld lidit med dem och följt räddningsmanskapets ansträngningar.
När dykargruppen gick ned i grottan första gången under förmiddagen lokal tid förutspådde räddningsledaren att de första pojkarna skulle kunna räddas på omkring elva timmar. Nu gick det lite fortare än så.
Hela räddningen har beräknats ta tre till fyra dagar.
– Vi är till hälften lyckliga och till hälften lättade, sade Wankaew Pakhumma vars barnbarn fortfarande var djupt inne i berget, till CNN när räddningen hade inletts.
Hon var orolig att något fortfarande kunde gå fel.
Föräldrar har uppmanat tränaren att inte skuldbelägga sig själv, skriver tidningen La Vanguardia. "Tack för att ni tar hand om våra söner. Ni är där med dem. Kom ut ihop med dem i säkerhet", skriver föräldrarna.
Under tiden har anhöriga, journalister och andra intresserade samlats vid grottlabyrintens ingång på bergssluttningen – till slut en trängsel på över 1 000 personer. Under morgonen motade polis bort alla som inte direkt deltog i insatsen, och journalister makade i stället ihop sig på en lerig kulle i närheten för att kunna rapportera därifrån.
De tolv pojkarna i åldrarna 11–16 år och deras 25-årige tränare gick in i grottsystemet den 23 juni, trots varningsskyltar. Och blev fast. Monsunregnet kom, och de smala gångarna blev snabbt översvämmade. När dykare äntligen hittade gruppen hade den varit instängd i nio dygn. Men alla var vid liv.
En luftledning på uppemot två kilometer kunde till slut ledas in till deras håla för att inte syret ska ta slut, och samtidigt har man intensivt pumpat ut och lett bort vatten.
Ett häftigt skyfall på lördagen påminde om faran som vädret utgör. Det varade bara en halvtimme, men nytt och mer ihållande ösregn förutses för de närmaste dagarna. Då kan vattnet stiga så att gruppens lilla klipphylla krymper till mindre än tio kvadratmeter, sade räddningsledaren Narongsak Osottanakorn sent i lördags kväll:
– Vi kommer aldrig att vara mer förberedda än i dag.
Anhöriga hade i alla fall fått livstecken från de instängda. Dykare kom ut med meddelanden skrivna i dunklet med blyerts på rutat, lite fläckigt papper, där ungdomarna, en efter en, hälsar till mamma och pappa och halvt på skämt ber dem komma med deras älsklingsrätt.
Allting började med att en mamma anmälde sin son försvunnen när han inte kommit hem från fotbollsträningen den 23 juni. Och sedan hittade man cyklar och skor utanför grottan, varvid en enorm räddningsansträngning drogs i gång.
Rättad: I en tidigare version angavs fel klockslag för när den snabbaste gruppen väntas vara ute ur grottan.
Fakta

Svår operation under ständiga skyfall

Lördag 23 juni: Tolv pojkar och deras fotbollstränare försvinner. Cyklar hittas låsta nära Tham Luang-grottornas öppning. Monsunens ösregn har börjat.

Måndag 25 juni: Dykare ger sig in för att söka, men får det svårt i häftiga strömmar. Anhöriga väntar och ber utanför.

Onsdag 27 juni: Brittiska grottdykare och amerikansk militär kommer.

Torsdag 28 juni: Pumpar transporteras dit för att få ut vatten ut grottgångarna och man söker efter nya bergsöppningar med hjälp av drönare.

Måndag 2 juli: Dykare hittar hela gruppen, alla är vid liv.

Tisdag 3 juli: Mat och värktabletter tas in till gruppen. Därefter börjar man öva dem att vara under vatten med syrgas och heltäckande ansiktsmask.

Fredag 6 juli: En erfaren dykare svimmar och avlider när han kommer ut.

Lördag 7 juli: Brev kommer ut – från pojkarna till deras föräldrar, och från tränaren som ber om förlåtelse.

Söndag 8 juli: Evakueringen börjar.

Källa: AFP

Gå till toppen