Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Lokal debatt: Det är dags att prioritera en tjejsport

Gör vi inget nu kommer LCR förr eller senare få lägga ner sin verksamhet. Det är verkligen inte vad jag och vad Liberalerna vill för vårt älskade Lund, skriver Maria Brolin Blennow.Bild: Janerik Henriksson/TT
När jag var fem år gjorde min mamma det stora misstaget att gå förbi Lunds civila ryttarförening, LCR, tillsammans med mig. Efter det slutade jag aldrig tjata; jag ville börja rida! Som så många andra flickor blev jag helt förälskad i hästar, och så fort jag fick tillfälle ville jag gosa, klappa på och ta hand om dessa mäktiga djur. LCR, som vi bodde nära, är och är en perfekt anläggning att lära sig rida på. Man har ett tydligt fokus på hästarnas och ponnyernas välbefinnande, och det ligger på ett attraktivt läge dit man kan cykla själv.
Däremot finns ett stort mörkt moln på himmeln för LCR. Ända sedan jag var gammal nog att förstå, har en flytt av anläggningen varit på tapeten. LCR behöver större plats och man skulle kunna använda marken till något annat, som till exempel till utbyggnad av Ideon. Därför har nästan alla renoveringar blivit skjutna på framtiden, ofta flera gånger. Inte en onödig krona får läggas på anläggningen - den ska ju ändå flytta snart. Snart ja. Men när?
Liberalerna är idag det enda alliansparti som säger ja till nytt ridhus. Det har gått år av planering, ritningar, detaljplanering av område. Allt medan dagens anläggning står och förfaller och hästarna får nöja sig med minimala hagar och utetid. Ska vi äntligen se till att göra slag i saken och ge Lunds tjejer (och killar) ett ställe att fortsätta bli förälskade i hästar på?
Ridning är den näst största ungdomsidrotten i Sverige, och tveklöst den största tjejsporten. Inom ridningen lär man sig inte bara kroppskontroll och får en allsidig träning utan man lär sig också djurhantering och att sätta någon annan än sig själv i första rummet. Många hävdar också att flickor som rider som barn oftare blir chefer i arbetslivet – och bättre sådana. Är detta inte något vi vill uppmuntra Lunds flickor till? Är det inte dags att vi ser till att en tjejsport blir prioriterad? Att det inte bara byggs arenor för ishockey och fotboll?
Det är inte bara barn som håller på med hästar. På LCR jobbar man tydligt med olika typer av handikapp, och har specialgrupper för detta. Det är även vanligt att kvinnor som slutat rida i tonåren kommer tillbaka och återupptar sitt intresse. Många ser då stallet lika mycket som terapi som träning. Ett ställe att lägga från sig mobilen, vara närvarande i stunden och släppa ner axlarna.
Gör vi inget nu kommer LCR förr eller senare få lägga ner sin verksamhet. Det är verkligen inte vad jag och vad Liberalerna vill för vårt älskade Lund!

Maria Brolin Glennow

Kandidat till kommunfullmäktige för Liberalerna
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen