Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Folkhemmet bär inte SD-stämpel.

Försvarsminister Peter Hultqvist försvarar folkhemmet.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Almedalsveckan är över för den här gången. Men många av de ämnen som diskuterats under de åtta ambitiösa politiska dagarna i Visby kommer att leva vidare under valåret 2018.
En sådan fråga kan mycket väl bli striden om det blågula folkhemmet.
Under den gotländska politikerveckan publicerade Aftonbladet en debattartikel (4/7) av försvarsminister Peter Hultqvist (S). Rubriken löd ”Rör inte vårt folkhem, Jimmie Åkesson”. Hultqvist menar att folkhemmet – så som det beskrevs i S-ledaren Per Albin Hanssons berömda folkhemstal i riksdagen i januari 1928 – handlar om att utjämna klyftor, bryta ner strukturer som bildar över- och underordning och skapa ett samhälle av jämlikar. Oavsett härkomst.
Att Sverigedemokraterna under Åkesson nu försöker lägga beslag på folkhemmet är, resonerar Hultqvist, ”ett grovt missbruk av ordet”, eftersom det saknas kopplingar mellan SD och folkhemstanken.
”Alla som mött detta parti i olika sammanhang vet att det är främlingsfientligheten, avogheten mot andra kulturer och odlandet av misstänksamhet och till och med hat mot invandrare som är livsluften och drivkraften i detta parti. Sådant har inget med folkhemstanken att göra”, skriver försvarsministern.
I det stora hela har Peter Hultqvist givetvis rätt. SD försöker kapa ett populärt politiskt begrepp i en förhoppning om att kunna inbilla nostalgiska svenskar om att allt var bättre och tryggare förr. I det gamla, förment perfekta Sverige.
Det kan tyckas att denna djupt ideologiska text borde framföras av en tyngre socialdemokrat än Hultqvist, kanske av statsministern själv. Men det hör till saken att Peter Hultqvist numera är ett tungt S-namn:
I mitten av juni presenterades fyra S-vallokomotiv som beskrevs – jo, så beskrevs de av partiet – som erfarna och populära politiker. Förutom statsminister Stefan Löfven var det utrikesminister Margot Wallström, finansminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist. Populära?
I åtminstone Hultqvists fall kan det stämma. Han klarade sig undan hårdare kritik i skandalen kring Transportstyrelsen samtidigt som statsråden Anders Ygeman (S) och Anna Johansson (S) tvingades lämna regeringen, delvis för att Hultqvist är en väl ansedd försvarsminister även i borgerliga kretsar. Inte minst stärktes Hultqvists aktier i vintras när han stod upp mot utrikesminister Wallström i en intern konflikt om hur Sveriges säkerhetspolitiska linje bäst borde beskrivas.
Det kan inte hållas för otroligt att denne S-pamp från Borlänge som började sin yrkesbana som journalist på Dala-Demokraten och Norrländska Socialdemokraten – en entusiastisk radioamatör, hundälskare och Elvisdiggare – dyker upp i diskussionerna den dag partiordförande Löfven finner för gott att dra sig tillbaka.
Just Hultqvist är den som nu med näbbar och klor försvarar en av de värdefullaste klenoder Socialdemokraterna har – folkhemmet – mot politiska och populistiska parasiter. Det bör väga ideologiskt tungt.
Gå till toppen