Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Ledare: Ge bönder stöd i torkan.

Lantbrukarna kämpar mot torkan.Bild: Schrøder, Tor Erik
Sommaren är lång. Det mesta torkar bort.
Första skörden av vall till foder blev 50–70 procent av det normala. Andra skörden blev 0–30 procent. Tredje skörden ser ännu sämre ut.
Maj i år blev den varmaste och torraste på århundraden. Junisolen lyste lika starkt. Nu pratar meteorologerna om att sommarvärmen kan hålla i sig ända till september. Underbart för alla semesterfirare på stranden. Men det svenska jordbruket är i kris.
På måndagen höll regeringen, Jordbruksverket och Lantbrukarnas riksförbund, LRF, pressträff med anledning av torkan. Det var en sammanbiten trio som mötte pressen. Temperaturkartorna bakom Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin lyste röda och nederbördskartorna visade på regnmängder ner mot hälften av det normala. ”Även om det skulle komma regn nu så skulle det inte hjälpa”, förklarade jordbruksminister Sven-Erik Bucht (S). Spannmålsskörden är redan förstörd. Ett litet hopp lever fortfarande för foderskörden. Men för varje dag utan regn blir situationen allt mer akut.
Myndigheterna och LRF har dagliga avstämningsmöten. Staten lättar på regelverk, samordnar och har ansökt om tidigare utbetalning av EU:s jordbruksstöd. Organisationen Krav som ansvarar för märkningen av ekologisk mat i Sverige har förenklat regler. Bönder hjälper varandra att hitta foder i facebookgrupper. Privatpersoner och kommuner låter lantbrukare skörda deras ängar. Som jordbruksminister Bucht sa under presskonferensen: "Det finns ingen helhetslösning, det handlar om att vända på alla stenar."
Senaste gången Sverige hade svår torka, år 1992, uppgick kostnaderna till 3 miljarder kronor. I år kommer det att bli värre. Många riskerar att behöva slakta djur och lantbrukare kan börja gå i konkurs redan i höst om ingenting görs.
Precis som andra branscher bör lantbruket i normalfall kunna stå på egna ben och de stora subventioner som finns på EU-nivå behöver minska på sikt.
Men det här är inget normalfall. Och jordbruket är inte en vanlig bransch. Som försvarsberedningen konstaterade i sin rapport i vintras är livsmedelsförsörjningen en fråga om nationell säkerhet. Ska Sverige klara en kris måste medborgarna ha mat. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB , har uppmanat svenskar att bunkra konserver och så sent som i förra veckan var försvarsminister Peter Hultqvist (S) ute och pratade om vikten av att svenska livsmedelsföretag kan leverera i händelse av krig och kris. En utredning ska se över möjligheten att ge vissa företag i uppgift att producera mat i kristider. Fabrikerna får inte stanna.
Men det kräver att det finns råvaror att tillverka livsmedel av.
Nu testas Sveriges krisberedskap. Väpnade anfall och handelsblockader i all ära, men först och främst måste vårt jordbruk kunna överleva en torr sommar. Regering och myndigheter måste fortsätta att se över regelverk och rutiner. Krisande bönder måste snabbt få det stöd de behöver.
Vanliga medborgare kan dra sitt strå till stacken genom att välja svenskt kött vid kyldisken. Så får de bönder som tvingas att slakta delar av sin besättning åtminstone lite bättre betalt.
Gå till toppen