Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svep åt sidan för
att visa nästa kort

4frågor till: Märta Stenevi, Miljöpartiet Malmö

Hon vill ha ett trafiksystem som gör det möjligt för alla att röra sig i staden. Möt Miljöpartiets förstanamn inför valet till kommunfullmäktige i Malmö i september.

1

Vad är den viktigaste frågan för din kommun de närmaste åren?

– Det är egentligen två frågor. Först med integration, om att kunna bli självförsörjande och bygga sitt liv här. Den andra är om hur stadens yta ska delas upp, hur vi ska bygga trafiksystem som gör det möjligt för alla att röra sig omkring i staden. Staden nu är väldigt byggd runt bilister men det finns många som inte kan använda bilar som transport och trafikutsläpp från fordon som bilar leder också till många dödsfall. Det är en viktig fråga att ta hand om för att kunna få en bättre miljö för särskilt våra unga och gamla.
2

Vad är det bästa med att vara politiker?

– Många människor tycker mycket men gör inte så mycket av sina åsikter. Det bästa med att vara politiker är att faktiskt kunna göra skillnad och påverka vår framtid istället för att bara sitta och inte göra något av sina åsikter.
3

Varför blev du miljöpartist?

– När jag fick mitt tredje barn för några år sedan började jag tänka på varför vi inte tog mer beslut riktade åt att bygga en tryggare värld för dem. Och det finns många frågor som behöver hanteras nu kring det som klimatfrågan. Jag kollade upp vad alla partier stod för och Miljöpartiet var det som stämde bäst överens med mina egna övertygelser. Att driva politik kring klimatfrågan är väldigt viktigt för att vi ska kunna lämna över en bättre värld till våra barn än våra föräldrar gav oss.
4

Vilket parti skulle du annars tillhöra?

– Det är en svår fråga. Det är inte en självklarhet för mig att vara politiskt engagerad. Jag stannar i MP så länge det bäst stämmer överens med vad jag själv tycker men just nu tror jag inte jag skulle gå med i något annat parti än MP ifall jag inte tillhörde det. Jag skulle nog ha jobbat för hållbarhet på ett annat sätt istället för att lägga så mycket tid på politiken som jag gör nu.

Snabba fakta om Märta Stenevi

Parti: Miljöpartiet
Yrke: Kommunalråd
Född: Mars 1976
Gå till sydsvenskan.se