Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Malin Krutmeijer: Disney satsar på välgörenhet – inte kvinnliga filmskapare

Jennifer Lee – kvinnlig förebild.Bild: Evan Agostini
Disney ”satsar på kvinnliga filmskapare” skriver TT, och det låter ju mer än välkommet. Nästan revolutionerande faktiskt: kan det verkligen stämma att ett av världens största underhållningsföretag gör ett slags kvoteringsinsats?
Läs mer: Disney satsar på kvinnliga filmskapare
Nej, så är det inte, inser jag när jag tittar på youtube-videon som presenterar satsningen. I själva verket är det ett välgörenhetsprojekt, där Disney anlitar flickor och unga kvinnor för att göra en kort dokumentär om varsin ”kvinnlig förebild”, som ska berätta sin inspirerande historia om ”hur man uppfyller sina drömmar”. Sedan läggs varje film ut på sociala medier, och för varje tumme upp skänker Disney en dollar till en organisation som arbetar för att förbättra möjligheterna för flickor i hela världen.
Det är lovvärt, förstås. Men det är inte en satsning på kvinnliga filmskapare. En sådan skulle till exempel innebära att anlita kvinnliga manusförfattare och regissörer, och ge dem en liten gnutta frihet att sätta sin prägel på någon av Disneys produktioner. Då hade Disney kunnat bli en föregångare i ett Hollywood där bara åtta procent av förra årets 100 toppfilmer regisserades av en kvinna.
Istället vill de med sin satsning slå i flickor att ”vad som helst verkligen är möjligt”. Det är det tydligen inte.
Gå till toppen