Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Hästfesten som är mycket mer än bara hästar

En hoppar med käpphäst i väntan på att få delta i de stora tävlingarna, en annan har hängt bland funktionärerna sedan barnsben och en tredje njuter av att för första gången besöka tävlingarna utan egna hästar. Sydsvenskan har träffat människorna utanför arenorna på Falsterbo Horse Show.

Det är inte bara på de stora arenorna som det är tävlingar varje dag under Falsterbo Horse Show. Även på käpphästbanan i Family corner är det dagligen kval i klasserna 30 och 50 cm inför finalen på Falsterbobanan på lördag.
Liv Fehrling har sett till att familjen åkt till Falsterbo Horse Show varje år de senaste åren. ”Det är kul för att det finns olika saker och olika program”, säger hon.Bild: Patrik Renmark
En person som ägnade mycket tid i käpphästbanan på tisdagen var åttaåriga Liv Fehrling på käpphästen Mirabella som har inhandlats inför besöket i Falsterbo. Men hon har också sex-sju käpphästar hemma som hon tillverkat själv.
– Pappa har byggt hästhinder till mig som jag har hemma, berättar hon.
Vad är det som är så kul med käpphästar?
– Att de har olika personligheter.
Hur är Mirabella?
– Hon är snäll, busig och bra på hoppning.
Liv Fehrling har varit på Falsterbo Horse Show flera gånger tidigare och drömmen är att en dag få delta i tävlingarna med riktig häst. Än så länge får hon nöja sig med klubbtävlingar i hoppning.
På käpphästbanan hålls varje dag kval i hoppning. Den som vill kan tillverka sin egen käpphäst eller använda de som finns att låna.Bild: Patrik Renmark
Ponnyridningen sidan om käpphästbanan sysselsätter några av arrangemangets 693 funktionärer, däribland 17-åriga Bianca Törnecrantz.
– Jag har varit här med mamma när hon varit funktionär sedan jag var åtta år, säger hon.
Själv har hon hjälpt till i fyra-fem år och har inga klagomål på sitt återkommande sommarjobb:
– Det är hela känslan. Alla älskar Falsterbo, säger hon.
De tider som ponnyridningen har stängt kan hon och de andra funktionärerna utnyttja inträdesbanden som de får för sitt arbete.
– Då kan vi kolla på klasserna och gå runt och titta på mässan, säger hon.
Mot slutet av veckan börjar de större tävlingarna på Falsterbo Horse Show.Bild: Patrik Renmark
I år finns det ett nytt mässområde intill Falsterbobanan. I en av montrarna är kopplingen till ridsporten inte lika uppenbar som i de flesta andra.
– Jag bad mina leverantörer att om de hade något med häst så ville jag ha det, säger Bettina Jagostrand som driver Jagorstrand Design.
Bettina Jagostrand ställer ut på Falsterbo Horse Show för första gången. ”Jag har varit här med barnen innan men då har vi mest tittat på hundar. Jag tycker att hästar kan vara lite läskiga”, säger hon.Bild: Patrik Renmark
Hon visar vanligtvis upp konst för trädgården, möbler och belysning på olika trädgårdsmässor och gör i år debut på Falsterbo Horse Show.
– Det är lite annorlunda. Helt plötsligt blir det tomt och då förstår man att alla är och kollar på något. Sedan kommer alla på en gång. På trädgårdsmässorna brukar det vara ett mer jämnt flöde.
Läs mer: Så får du ut det bästa av Falsterbo Horse Show
Men för henne som är stationerad i Höllviken är Falsterbo hemmaarena vad gäller kunderna.
– Jag har ingen butik länge, men detta blir som en liten sommarbutik, säger hon.
Benny Åhlander från Växjö, här tillsammans med sonen Emil Åhlander, har besökt Falsterbo Horse Show minst tio gånger. ”Det finns en önskan från frun och dottern om att vara här varje år. Jag är med vartannat ungefär”, säger han. I år fick dalmatinern Amber också följa med.Bild: Patrik Renmark
Någon som däremot är långt ifrån nybörjare på Falsterbo Horse Show är Liza Samuelsson från Frillesås utanför Kungsbacka.
– Vi har sommarställe här nere och har varit här säkert tolv-tretton år i rad, säger hon.
Liza Samuelsson, som just nu är mammaledig från jobbet som hippolog, har tillsammans med sambon 14 hopphästar hemma på hästgården. Men ingen av dem är i år med på Falsterbo Horse Show.Bild: Patrik Renmark
Men i år är ett speciellt år. Det är nämligen första gången som hennes sambo inte deltar i tävlingarna.
– Det är mycket mer semester. Man går och äter lunch, minglar och pratar. När man är här och tävlar ska man ta ta hand om hästarna. Man är de flesta timmarna i stallet och sen behöver man vila.
– Jag njuter mycket mer av att vara här utan häst och då är det inte ens jag som tävlar.
Benny Åhlander och hans familj hade på tisdagen första parkett vid hopparenan.Bild: Patrik Renmark
Gå till toppen