Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Henrik Nilsson: Ut med Ortega.

Demonstranter i Nicaragua. Foto: Alfredo Zuniga APBild: Alfredo Zuniga
Samtidigt som Nicaraguas president Daniel Ortega fyller i checklistan för aspirerande diktatorer visar den svenska regeringen föga imponerande beslutsamhet.
Efter att en impopulär reform presenterades som skulle sänka pensionerna och höja skatterna har våldsamma protester brutit ut i det centralamerikanska landet. Trots att reformen togs tillbaka fortsätter våldet och över 200 personer har dött sedan april i strider mellan demonstranter och regeringstrogen milis.
Reformen var droppen som fick bägaren att rinna över. Missnöjet i landet har grott länge.
Sedan han blev omvald 2006 kontrollerar president Ortega stora delar av Nicaraguas politiska och rättsliga institutioner. Ändringar i konstitutionen har tagit bort gränsen för hur länge Ortega kan inneha presidentposten och 80 procent av landets nyhetsmedier kontrolleras av regeringen.
Aktivister och religiösa ledare från Nicaragua har vädjat till den svenska regeringen att ta upp frågan i FN:s säkerhetsråd där Sverige är ordförande under juli.
Utrikesminister Margot Wallström (S) har visserligen fördömt situationen på Twitter, men tvekar att ta upp frågan i säkerhetsrådet. Istället hänvisar utrikesdepartementet till FN:s människorättsråd, rapporterar DN.
EU-parlamentet har tidigare röstat igenom en resolution där man vill se en oberoende utredning av våldet. Om det leder till något konkret återstår att se.
Men det finns ytterligare diplomatiskt manövreringsutrymme. Den amerikanska regeringen har redan infört sanktioner mot tre personer som företräder den nicaraguanska regeringen.
Mellanstatliga institutioner är långsamma. På gott och ont. Men FN kan lära av USA:s beslutsamhet i frågan.
I Nicaragua finns ett embryo till en demokratiseringsprocess. Sveriges regering borde kraftfullt värna den möjligheten.
Gå till toppen