Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Ann Lingebrandt: Prioriteras trygghet framför visioner på Dunkers?

Gunilla Lewerentz.Bild: Helsingborgs stad
"Du vill något. Det vill vi med!" Så inleddes annonsen som efterlyste en ny verksamhetschef till Dunkers kulturhus. Sista ansökningsdag var i början på december 2017. Den långa rekryteringsprocessen – åtta månader! – säger en del om att det inte kan ha varit en alldeles lätt uppgift att ragga rätt person till det kaptenslösa kulturskeppet. Kanske avskräckte arbetsplatsbeskrivningen, där det för säkerhets skull slogs fast: "Vi lyssnar, hjälps åt och jobbar för att dra åt samma håll." Dragkampen åt olika håll har ju närmast blivit en helsingborgsk kulturtradition och högsta posten på Dunkers har liknat en katapultstol, med inte mindre än två chefer som fått kicken med kort varsel under en tioårsperiod.
Sedan Olof Lindqvist tvingades bort sommaren 2016, efter mindre än ett år på jobbet, har tjänsten varit vakant och behovet av konstnärliga visioner har upprepats som ett mantra. "En som är stark inom konsten och kulturen", önskade sig kulturdirektören Max Granström så sent som för ett halvår sedan.
Nu presenteras Gunilla Lewerentz som ny verksamhetschef. I kultursammanhang framstår Lewerentz som ett oskrivet kort, även om hon har lång erfarenhet från offentlig förvaltning i Staffanstorp och Malmö stad – långtifrån den högprofilerade konstnärliga ledare man tidigare spanat efter. Det behöver visserligen inte vara en dålig utgångspunkt. Fast nog anar man att de många åren av svajigt styre reducerat tjänstens attraktionskraft och att en längtan efter att stävja stormarna ligger bakom rekryteringen.
Har man prioriterat trygghet framför visioner? Det återstår att se vad Gunilla Lewerentz vill.
Gå till toppen