Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Wikegård om HD-domen mot Lilja: ”Löjligt”

Jakob Lilja har dömts till misshandel av Högsta domstolen – efter en crosschecking i ishockeyrinken. Men flera röster tonar ned domens betydelse för idrotten.
– Jag har nästan tappat intresset, det känns löjligt, säger C Mores expert Niklas Wikegård.

Expertkommentatorn Niklas Wikegård kritiserar HD-domen mot Jakob Lilja. Arkivbild.sBild: Mikael Fritzon/TT
Jakob Lilja döms även i Högsta domstolen för misshandel, efter den crosschecking han delade ut i en match som Röglespelare 2015.
Förseelsen i derbymötet med Malmö i hockeyallsvenskan resulterade då i att Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd dömde Lilja till tio matchers avstängning, varav fyra omvandlades till böter om 12 000 kronor.
C Mores ishockeyexpert, och tidigare tränaren, Niklas Wikegård tycker att disciplinnämndens dom var tillräcklig och att rättsprocessen, som inleddes i januari i fjol, varit alldeles för utdragen.
– Min åsikt har inte förändrats. Hockeyn ska sköta sådana här fall själv. Jag tycker från början att han fick ett hårt straff och har nästan tappat intresset, det känns löjligt. Den stora förloraren är Lilja själv, jag tycker det bara är tråkigt, säger Wikegård.
Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson konstaterar att händelsen för tre år sedan uppenbarligen var över gränsen, men betonar också att han känner sig trygg i den svenska hockeyrörelsens bestraffningssystem.
– I grund och botten har vi en domare på banan och en disciplinnämnd som avgör de flesta fallen och vi känner oss trygga med det. Men vi kommer sätta oss ner med experter och titta på beslutet och argumentationen, säger Anders Larsson.
Varken Wikegård eller Larsson tror att domen får några större konsekvenser framöver, mer än att spelarna kanske tänker efter en extra gång innan det delas ut en eftersläng eller liknande.
– En del har höjt rösten om att det här kommer resultera i många fall i domstolen men det här var tre år sedan och inget nytt har kommit, så jag känner ingen oro och tror inte att det får så stora konsekvenser. Däremot skickar det en väldigt viktig signal till alla hockeyspelare på olika nivåer att tänka till en extra gång, "vänta nu, hur uppträder jag?", säger Anders Larsson
– Genom att sporten är så komplex så är det här som ett slag i luften. Hockeyns eget system funkar. Jag hoppas det här är ett extremfall, säger Niklas Wikegård.
SVT:s hockeyexpert Jonas Andersson är mer positiv till domen. Den tidigare hockeyspelaren menar att incidenter utanför spelet, som den med Lilja, inte sker under samtycke.
– Man samtycker till viss del av våld, men inte allt. Inte en crosschecking i nacken utanför spel. Det skickar signaler att allt inte är okej bara för att det sker på en ishockeyrink, ishockeyn är inte en frizon för våld, säger han till SVT.
Gå till toppen