Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Fräckt av KD att vilja ge en mindre ersättning till undersköterskorna

Inte en enda arbetsdag har gått utan att jag förlitat mig på undersköterskornas yrkeskompetens, skriver Liora Ofir.Bild: Tore Meek
I Sydsvenskans lördagsutgåva publicerades ett utspel av Kristdemokraterna (ursprungligen i Svenska Dagbladet) om att höja sommarlönerna för vårdpersonalen.
Läs också KD: Vår polisreform misslyckades delvis
Legitimerad sjukvårdspersonal, det vill säga sjuksköterskor, läkare och biomedicinska analytiker med flera, skulle få 50 procent högre lön medan den ickelegitimerade personalen, alltså undersköterskorna, får nöja sig med ett påslag på 25 procent. Undersköterskorna är en av yrkeskategorierna inom sjukvården med lägst lön. Varför tycker Kristdemokraterna att de ska få nöja sig med mindre?
Jag har varit sjuksköterska sedan 2004 då jag som 22-åring fick jobb på en hjärtavdelning och tolv dagars bredvidgång. ”Oroa dig inte! Jag sätter dig ihop med en van undersköterska så ordnar det sig”, sa chefen. Och att lyssna på de kliniskt erfarna undersköterskorna var det bästa tips jag fått inför mitt kommande yrkesliv inom vården. Tjugo års praktiskt arbete med hjärtsjuka patienter kan inte läsas in på någon skola och jag tog tacksamt emot alla goda råd som de gav mig. Sedan dess har inte en enda arbetsdag gått utan att jag förlitat mig på undersköterskornas yrkeskompetens.
Inom min nuvarande specialitet, på operationssalen, utgör undersköterskorna min förlängda arm eftersom jag som operationssjuksköterska inte kan vidröra ickesterila föremål. De ser även till att förråden är påfyllda och att kirurgerna sitter bekvämt samt en massa andra saker som jag inte kan räkna upp här för då skulle insändaren bli alldeles för lång (men om du ska opereras en dag kan du lita på att en undersköterska på sterilcentralen sett till att instrumenten som ska användas är i gott skick, så att du slipper smittas av någon sjukdom i samband med ditt ingrepp).
Den legitimerade sjukvårdspersonalen har redan stora möjligheter att under sommaren få ett lönepåslag med upp till 100 procent. Ett säkert tecken på att sommaren nalkas är nämligen att inkorgen fylls med lukrativa erbjudanden från bemanningsföretag om arbete med rejält betalt – och företagen som utlyser tjänsterna sticker heller inte under stol med att de har vad de själva kallar ”konkurrenskraftiga ersättningar”. De bemanningssjuksköterskor som jag träffat på i mina dagar, och de är flera inom olika specialiteter, brukar kräva att få vara tillsammans med erfarna undersköterskor som kan stötta upp dem då de kommer till en för dem okänd arbetsplats. Då får undersköterskan jobba lite extra hårt men utan ett enda öre i ersättning från sin arbetsgivare. Det anses ingå i arbetsuppgifterna att ställa upp och visa ”hyrsystrarna” tillrätta.
Då jag fick barn för mindre än ett år sedan var det en undersköterska som stod framför mig och höll om mina axlar då jag fick en spruta i ryggen så att det knastrade i kotpelaren. Andra undersköterskor tog hand om mig och mitt barn då min man inte kunde stanna kvar på sjukhuset. Undersköterskor håller sjukhuset igång. Det är fräckt och okunnigt av kristdemokraterna att insinuera att en så viktig yrkeskår ska nöja sig med en mindre peng.
För en tid sedan blev jag tillfrågad om jag vill jobba lite extra på en avdelning som jag jobbade på för många år sedan. Eftersom det gått flera år kände jag mig lite tveksam, men chefen som jag talade med sa åt mig att det kommer gå bra. ”Jag sätter dig med en van undersköterska!”.
Det är ändå positivt att Kristdemokraterna vill höja vårdpersonalens löner men gärna hela året om och samma lönepåslag till alla yrkeskategorier.

Liora Ofir

Liora Ofir är en trebarnsmamma bosatt i Staffanstorp. Hon har arbetat i sjukvården i sexton år med olika befattningar, sedan 2008 som operationssjuksköterska.
Gå till toppen