Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

James: ”Vem är galen nog att göra det här?”

"Here we go again" – ett decennium efter biosuccén "Mamma mia – the movie" är det nu dags för uppföljaren. Och det är ett stjärnspäckat gäng som har återförenats för ett Sverigebesök med galapremiär.
– Tio år har gått blixtsnabbt, säger Pierce Brosnan.

Judy Craymer, Stellan Skarsgård, Amanda Seyfried, Christine Baranski, Dominic Cooper, Björn Ulvaeus, Pierce Brosnan, Lily James och Benny Andersson besökte Stockholm inför galapremiären av "Mamma mia – Here we go again".Bild: Vilhelm Stokstad/TT
En avsaknad av Meryl Streep, Colin Firth och Cher – annars var de största stjärnorna med koppling till filmen på plats i Stockholm inför premiären. Förutom tre av Sveriges mest kända ansikten, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Stellan Skarsgård, bestod sällskapet av Pierce Brosnan, Amanda Seyfried, Christine Baransky och Lily James. Men att det ens spelades in en uppföljare, tio år efter den första filmen, var många av skådespelarna förvånade över.
– Jag sa till min agent att "du måste skämta med mig, vad skulle den handla om?" berättar Amanda Seyfried om sin första reaktion. Då var hon själv nybliven mamma, precis hemkommen från sjukhuset.
Men efter att hon läst manuset kändes allting självklart, även om hon inte hade förväntat sig att den skulle spelas in så snabbt inpå.
Pierce Brosnan var däremot mer lättövertalad.
– Jag frågade "Ska Meryl vara med?" Sedan sa jag, "okej", berättar han.
Uppföljaren "Mamma mia – Here we go again" utspelar sig både fem år efter och 30 år före den första filmen. Nu får tittarna veta vad som egentligen hände när den unga Donna, spelad av Lily James, blev gravid. Dessutom följer filmen Sophie (Amanda Seyfried) som själv väntar barn, utan att Donna är med i bilden. I övrigt innehåller uppföljaren samma färglada tema som tidigare, med en medelhavsö i bakgrunden och ABBA-klassiker som avlöser varandra.
För att inte pressen skulle bli allt för stor när Lily James skulle gestalta sin roll var hon noga med att intala sig själv att det faktiskt var den unga Donna som hon skulle tolka, inte en ung Meryl Streep.
TT: Hur kändes det att få den här chansen?
– Jag kände att det å ena sidan var det mest fantastiska som kunde hända, å andra sidan tänkte jag "Vem är nog galen att göra det här?", berättar Lily James.
I filmen dyker även Sophies frånvarande mormor upp – som visar sig vara ingen mindre än Cher. Och även om det finns många kända ansikten i rollbesättningen, verkar det finnas en extra stjärnglans över poplegendaren.
– Att se Cher kliva upp på scenen är en av mina bästa upplevelser, jag kommer aldrig att glömma det, säger Pierce Brosnan.
Fakta

"Mamma Mia – Here we go again"

Uppföljare till musikalfilmen "Mamma mia" från 2008.

Regissör Ol Parker, som även har skrivit manus tillsammans med Catherine Johnson och Richard Curtis.

Ledmotiv "I have a dream".

Bland annat medverkar skådespelarna Meryl Streep, Amanda Seyfried, Lily James, Stellan Skarsgård, Colin Firth, Pierce Brosnan, Dominic Cooper och Cher i filmen.

Utspelar sig fem år efter första filmen. Huvudrollsinnehavaren Sophie är gravid med Sky och driver sin mamma Donnas värdshus. Filmen bjuder också på tillbakablickar till den unga Donnas liv, och tittarna får reda på vad som egentligen hände när Donna blev gravid med Sophie.

Sverigepremiär den 18 juli.

Gå till toppen