Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Konstkollektiv från Malmö satsar på skärgårdsfestival

Förra året var det premiär för konst- och musikfestivalen PLX på natursköna Tjärö i Blekinge skärgård. Bakom festivalen står ett konstkollektiv från Malmö. Den sista helgen i augusti återkommer skärgårdsfestivalen – med artister som Malmöbaserade Guleed och Detroitrapparen DJ Assault på scenen.

PLX Tjärö förra året.Bild: Jonathan Helgesson
Konstkollektivet PLX startade i Malmö för flera år sedan. Först var de ett kompisgäng som anordnade rejv och skogsfester tillsammans men under åren har de bland annat startat tillfällig konsthall i Kirseberg och satt upp performanceverk i ett parkeringshus i Sorgenfri.
– Under åren har vi utbildat oss i olika ämnen och många av oss är verksamma konstnärer, arkitekter och kulturutövare. Från skogsfesterna utvecklades vi till en konstnärsgrupp, en kuratorsgrupp. Förra året ville vi testa nytt format för oss: en festival. Vi vill skapa ett allkonstverk, säger Alexander Höglund, som är konstkurator för PLX Tjärö.
PLX:s kärngrupp består av omkring 15 personer, majoriteten av dem verksamma i Malmö.
Läs också Uppskattad men tillfällig konsthall
Många av er är bosatta och verksamma i Malmö, hur kom det sig att festivalen hamnade i Blekinge skärgård?
– Många av oss är uppväxta i Blekinge och skärgården. Vi har god lokalkännedom och vet hur vacker naturen är där, och vilken roll naturen kan spela för kultur- och konstupplevelser, säger Alexander Höglund.
Festivalområdet under förra årets festival på Tjärö.Bild: Jonathan Helgesson
Tjärö är ett naturreservat och på den lilla ön finns ingen biltrafik. Förra året besökte omkring 900 personer i festivalen och i år blir besökarna ungefär lika många.
– Vi vill kunna växa långsamt för att kunna garantera kvalitet för våra gäster, säger Alexander Höglund.
Hur har festivalen utvecklats från förra året?
– Vi kommer att göra om festivalen, rent rumsligt. Vi har flyttat scenerna och satsar ännu mer på att de ska interageras i miljön – vi ser ön och naturen som en av konstnärerna.
Årets festival gästas bland annat av Malmörapparen Guleed, Andreas Tillianders alterego Mokira och den amerikanske rapparen DJ Assault.
Dessutom blir det ett gediget konstprogram, bland annat väntar ett lajv i framtidsmiljö som utspelar sig på Tjärö 800 år fram i tiden.
– Vi har aldrig varit en genrefestival – vi har försköt hitta de akter som vi tror passar bäst in i miljön. Man kan vänta sig alltifrån metal till folkmusik, techno och experimentell noisemusik. Vi kommer dessutom att ha flera internationella konstnärer på plats.
Finns det någon bokning som ni själva är extra nöjda med?
– Det känns extra kul att lyfta DJ Assault. Han är en legendarisk Detroitrappare, och att få se en konsert med honom på en liten ö i Blekinges skärgård blir verkligen en absurd upplevelse.
Läs också Friheten från sorg under jord
Även om PLX inte har några planer på att flytta festivalen från idylliska Tjärö så kan Malmöborna vänta sig fler utställningar och installationer från PLX framöver.
– Malmö är kärnan i vår verksamhet. Det är här vi har vår studio och mycket av vår publik är från Malmö. Sedan satsar vi mycket på att nå en dansk publik till festivalen också – det är ju bara att sätta sig på Hovedbanegården och ett par timmar senare är man framme, säger Alexander Höglund.
Gå till toppen