Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lindy hop lockar dansare till Stadsparken

Så gott som varje kväll fylls dansbanan i Stadsparken. Onsdagskvällar är vikta för lindy hop och många nyfikna nybörjare strömmar till.

Lindy Hop i stadsparken i Lund, Annamaria Cociorva och Håkan Larsson, båda till vänster, leder kursen.Bild: Peter Frennesson
– Det är en ganska fri och rolig dans. I grunden är det rätt lätt, säger Håkan Larsson som dansat lindy hop i snart 20 år.
Under onsdagskvällen är han instruktör i kvällens picknickdans på Sommarlunds dansbana i Stadsparken.
På en timme hinner man kanske inte lära sig dansen men det är heller inte det viktiga.
– De flesta som kommer har aldrig dansat lindy hop. Man får känna på rörelserna och det är inte så noga om det blir rätt eller fel.
Den som blir biten kan komma igen nästa vecka eller gå en helgkurs med åtta timmars dans. Håkan Larsson dansar ett par gånger i veckan och med en dans som lindy hop innebär det bra motion.
– Det är också trevlig musik. Det finns duktiga livemusiker i Lund och Malmö och ny musik har bättre ljud, men det mesta av det vi spelar är gammal musik. Musikerna förr spelade kanske två till tre gig varje kväll flera dagar i veckan.
Det gör att den musiken står sig mycket väl.
– Det är musik jag lyssnar på hemma också, säger Annamaria Cociorva, instruktör.
Bild: Peter Frennesson
Hon dansade från början salsa.
– För två år sedan blev jag förälskad i lindy hop under en Kulturnatt. Dansen är bra träning och väldigt flexibel. Det är heller inte så noga vem det är som för eller följer.
– Den som är duktig kan både föra och följa, tillägger Håkan Larsson.
Peter Hjort från Bjärred är nybörjare på lindy hop.
– Jag tycker det är roligt att föra sig till musik. Jag brukar dansa gammeldans. Lindy hop är inte helt enkelt, det är många olika turer, inte lika välstrukturerat som foxtrot och vals.
Så börjar lektionen med det mest grundläggande. Håkan Larsson ställer sig i mitten med benen isär och böjda knän. Sedan börjar han flytta vikten från sida till sida.
Ett 40-tal deltagare gör sitt bästa för att gunga med.
Gå till toppen