Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
MFF

Ljusblå Balkanrevansch i CL-kvalet

Efter förra årets makedonska fiasko tog MFF revansch i grannlandet och vann den första matchen i Champions League-kvalet mot kosovanska FC Drita med 0-3.

Arnór Traustason kramas om efter sitt kontringsmål som innebar 2-0.Bild: LUDVIG THUNMAN
Koltrastarna sjöng för Malmö FF i den kosovanska natten. Lagets organisation och effektivitet räckte till seger trots stundtals svagt passningsspel mot ett viljestarkt men undermåligt motstånd. Carlos Strandbergs nick, Arnor Traustasons kontringsmål och Markus Rosenbergs kyla ger MFF ett fördelaktigt resultat att gå på inför returen i Malmö.
De kosovanska nationalsymbolerna sprang ut med uppumpade bröstkorgar till banderollen längs långsidan med texten "Till minne av generationer som tvingats bort från sin arena". FC Drita agerade med hjärta och vilja men utan struktur och kvalité.
Matchens inledning färgades av hemmalagets idoga löpande och aggressiva duellspel. MFF:s passningsspel var undermåligt, symboliserat av Eric Larssons livsfarliga bolltapp i försvarslinjen som gav Xhevdet Shabani möjligheten att frispela en lagkamrat framför mål men kvalitén uteblev.
Efter 13 minuter visade så MFF sin. Från ett inkast vände Sören Rieks ut och in på sin motståndare två gånger om och skruvade in ett inlägg som Carlos Strandberg mötte med pannan till ljusblå bortaledning. På en halvfärdig idrottsplats i Uppsala brändes tre frilägen – i Champions League-kvalets första match gav 22-åringen effektiviteten ett ansikte.
Efter ledningsmålet tog Malmö FF över mer och mer.
Arnor Traustason volleysköt och tvingade fram en bra räddning.
Markus Rosenberg spelade djupare och kombinerade med Fouad Bachirou som vände spelet från en kant till en annan och Rieks avlossade sin danska bössa som tvingade fram en ännu starkare målvaktshand.
Hemmalaget stack upp emellanåt genom intensiva löpningar, vunna motlägg och närkamper men den avgörande passningen saknade både precision och tanke. Fem minuter före halvtidsvilan vann Bachirou bollen centralt, Strandberg fick tid och rum vid mittcirkeln och kunde sätta upp Rosenberg i djupet mot ett ihåligt och allt mer frustrerat FC Drita. Kaptenen frispelade Traustason med en enkel bredsida och, precis som mot Sirius, kunde inte islänningen missa mot ett halvöppet mål.
MFF spelade av den andra halvleken och utökade till 3-0 med tio minuter kvar. Nästintill stillastående lyckades Rosenberg dribbla sig förbi sin motståndare, via ett motlägg, och placera bollen strax under ribban.
Med 20 minuter kvar började hemmapubliken lämna arenan och med dem möjligheten att skrälla mot ett MFF som gjorde vad som krävdes för att säkerställa ett gynnsamt utgångsläge inför tisdagens retur.
Gå till toppen