Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Överbelastning på akuten Lex Maria-anmäls

En kvinna som gjort ett självmordsförsök och en man som led av förvirring avvek från akuten och fick hämtas tillbaka av polis.

Det var på kvällen den 3 april som akutmottagningen var underbemannad samtidigt som antalet vårdplatser inte räckte till. Nu anmäls händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Anmälan som chefsläkaren gjort handlar om två patienter som oberoende av varandra avvek från sjukhuset och tog sig hem.
En man som led av förvirring placerades efter läkarundersökning i en korridor i väntan på en röntgenundersökning av hjärnan. Han avvek och hämtades tillbaka med polishandräckning i hemmet.
Även en kvinna som gjort ett självmordsförsök, och skulle skickas vidare till lämplig vårdavdelning, lämnade akuten. Det tog en timme innan det upptäcktes. Hon hämtades också tillbaka från hemmet med polishandräckning.
Händelserna har Lex Maria-anmälts eftersom de kunnat få allvarliga följder för patienterna. Enligt Sus i Lund vidtas åtgärder för att något liknande inte ska kunna inträffa igen.
Gå till toppen