Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

S lovar skånska mottagningar för äldrepsykiatri

Socialdemokraterna i Region Skåne vill inrätta tre öppna mottagningar för äldrepsykiatri, i Malmö, Kristianstad och Ystad. Vallöftet kostar trettio miljoner kronor om året.

S lovar fler särskilda mottagningar för äldrepsykiatrin i Skåne.Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Andelen äldre i Sverige ökar, också bland de sjuka. År 2030 väntas en halv miljon äldre ha en psykisk sjukdom som kräver behandling.
I Skåne finns hundra äldrevårdsmottagningar på vårdcentralerna, men bara en som är enbart inriktad på äldrepsykiatri. Den ligger sedan år 2000 i Helsingborg och startades av personalen, inte genom ett politiskt beslut.
Alla partier i Region Skåne vill stärka psykvården för äldre, men metoderna skiljer sig åt. Det visade tidningens genomgång nyligen.
Läs också Regionpolitiker eniga om att äldrepsykiatri är viktigt – men oklart när den kan byggas ut
Medan en del vill förbättra kompetensen i primärvårdens äldrevårdsmottagningar satsar andra på att inrätta särskilda mottagningar för äldrepsykiatri.
Nu lovar Socialdemokraterna tre sådana mottagningar om man vinner valet. De ska ligga i Malmö, Ystad och Kristianstad. Med mottagningen i Helsingborg får man därmed en bra spridning i regionen, är tanken.
Yvonne Augustin om äldrepsykiatri S socialdemokrat Region Skåne Sjukvårdsnämnd SUND, OrdförandeHälso- och sjukvårdsnämnden, LedamotRegionfullmäktige, LedamotRegionstyrelsen, ErsättareBild: Britt-Mari Olsson
— Det handlar om att kunna erbjuda en jämlik vård i hela Skåne och att stärka arbetet mot psykisk ohälsa, kommenterar Yvonne Augustin (S), ordförande i sjukvårdsnämnd Sund som ansvarar för psykiatriverksamheten i hela Skåne.
Vallöftet kostar tio miljoner kronor per mottagning och år, beräknar S.
I en motion i våras föreslog SD fler äldrepsykiatriska mottagningar, finansierade av de femton miljoner som partiet vill satsa på hela psykiatrin.
Även Vänsterpartiet vill ha fler mottagningar, men anser att en skattehöjning krävs för att betala dem.
Gå till toppen