Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Posten delas ut igen: ”Ofarligt för personalen”

Posten delas ut som vanligt under torsdagen, uppger Postnord. På onsdagskvällen släpptes personalen åter in i brevterminalen – utan att ha kunnat jobba på hela dagen. Polisen har undersökt lokalerna noga utan att finna något farligt.

Bild: Patrick Persson
På onsdagskvällen gav polisen grönt ljus för Postnords anställda att återigen komma in i brevterminalen på Borrgatan i Malmö.
– Så i morgon kommer det att komma ut post igen, säger Maria Ibsén, pressansvarig på Postnord vid 21-tiden på onsdagen.
Under natten mot torsdagen kommer troligen extrapersonal att kallas in för att sortera så mycket som möjligt av de brev som blivit liggande under dagen, när verksamheten stått still.
– Vi tar den äldsta posten först. Sedan jobbar vi allt vi kan för att hinna med det som kommit in under dagen, säger Maria Ibsén.
Det var efter en händelse på onsdagsmorgonen som hela terminalen stängdes ner och polisens nationella bombgrupp och sakkunniga experter kallades in för att undersöka platsen. Konsekvensen blev att ingen i hela Skåne fick sin post utdelad under onsdagen.
– Man har gjort ett stort antal undersökningar och skickat iväg material på analys, säger Maya Forstenius vid polisens ledningscentral.
Men under onsdagskvällen fick personalen alltså komma in igen.
– Man har gjort bedömningen att avbryta insatsen, och att det är ofarligt för personalen att återgå till arbetsplatsen, säger Maya Forstenius.
Bakgrunden till stoppet var ett larm tidigt på onsdagsmorgonen om att två personer som sorterade brev vid ett rullband vid terminalen på Borrgatan i Malmö fick åka till sjukhus efter att ha känt smärta i händerna.
– Man tror att de har exponerats för någonting. De hålls isolerade på sjukhus och läkare sitter i konferens för att se hur de ska ta sig an det, sa Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen på förmiddagen.
De skadade, två män i 20- respektive 50-årsåldern, vårdades för lindriga skador. Efter observation kunde de lämna sjukhuset vid 14-tiden.
– Medarbetarna ska vara hemma igen och mår under omständigheterna bra. De ska ha upplevt smärta och obehag och man bedömde att det behövde tittas till av läkare. Lyckligtvis låter det inte som att det var något allvarligt, men det är naturligtvis obehagligt, säger Maria Ibsén, pressansvarig på Postnord.
Vad som låg bakom den smärta två av de anställda upplevde kan polisen inte uttala sig om.
– Vi har inte kunnat fastställa vad som orsakat reaktionen hos de här personerna, säger Maya Forstenius.
Bild: Patrick Persson
Förseningar av den fortsätta postutdelningen väntas, men det är oklart hur stora de kan bli.
Kan ni sortera ikapp posten?
– Vi kan jobba ikapp till viss del. Alla sorteringsmaskiner har ett tak på hur snabbt de kan sortera. Men det är mitt i sommaren och är inte jättemycket post i omlopp, så om man fyller på, då kan man köra ikapp, säger Maria Ibsén.
Händelsen i Malmö får konsekvenser för stora delar av södra Sverige som inte får sin post idag.Bild: Robert Garpetun
Bild: Patrick Persson
Personal väntar utanför polisens avspärrningar.Bild: Bengt Arvidson
Bild: Bengt Arvidson
Gå till toppen