Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Citykliniken missade livmodercancer

Cancerdiagnosen försenades med ett halvår och patienten avled.

Kvinnan hade i början av 2015 behandlats på sjukhus för njurbäckeninflammation och besökte Citykliniken i Lund för uppföljning. Sedan dess var hon upprepade gånger i kontakt med Citykliniken med anledning av olika symtom.
Kvinnan hade diabetes och blodprover visade tecken på inflammation samt njurproblem. På ett år gick kvinnan upp 20 kilo. I slutet av 2016 berättade kvinnan för läkaren att hon hade haft en blödning i underlivet, men någon undersökning gjordes inte. Inte heller fick kvinnan någon remiss till kvinnokliniken.
I augusti 2017 fick Citykliniken veta att kvinnan hade tagits in på kvinnokliniken och diagnosticerats med spridd livmoderhalscancer. En dryg månad senare avled kvinnan i följderna av cancer och njursvikt.
Citykliniken har nu gjort en anmälan enligt Lex Maria, eftersom händelsen medfört en allvarlig vårdskada. "Konsekvenserna för patienten har blivit katastrofala", skriver Citykliniken till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Enligt Citykliniken försenades kvinnans cancerdiagnos med ett halvår, eftersom läkaren inte vidtog några åtgärder med anledning av informationen om en blödning i underlivet. Misstaget kan enligt Citykliniken ha haft betydelse för utfallet.
Gå till toppen