Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: ”De egyptiska myndigheterna måste upphöra med hoten och förföljelsen av Mozn Hassan.”

Feminismen kan aldrig besegras. Ur varje generation växer nya starka och modiga kvinnor fram som fortsätter kampen tills full jämlikhet mellan könen råder. Det skriver Cecilia Magnusson (M) och Lotta Johnsson Fornarve (V) tillsammans med parlamentariker från Irland och Tyskland.

Under ett decennium har Mozn Hassan och Nazra, det centrum för feministiska studier som hon grundat och leder, kämpat för att göra Egypten till ett jämlikt samhälle, skriver artikelförfattarna.
Den modiga feministen och Right Livelihood-pristagaren Mozn Hassan från Egypten riskerar livstids fängelse, åtalad för att ha mottagit pengar från utlandet i syfte att skada nationell säkerhet. De egyptiska myndigheterna måste upphöra med hoten och förföljelsen av henne och alla andra människorättsförsvarare i landet.
Ett land kan inte blomstra när 50 procent av befolkningen är förtryckt eller diskrimineras. Samhället måste uppmuntra och stötta flickor och kvinnor att fullt ut delta i det politiska, ekonomiska och offentliga livet. Alla former av våld mot kvinnor måste upphöra.
Under ett decennium har Mozn Hassan och Nazra, det centrum för feministiska studier som hon grundat och leder, kämpat för att göra Egypten till ett jämlikt samhälle. Trots hårt motstånd har de stått orubbliga och tydligt visat hur starka kvinnliga ledstjärnor kan se ut.
Mozn Hassan och Nazra tilldelades 2016 års Right Livelihood-pris, även känt som det alternativa Nobelpriset, "för sitt försvar av kvinnors rättigheter i en miljö av våld, övergrepp och diskriminering". Men ett utreseförbud utfärdat av egyptiska myndigheter hindrade henne från att ta emot priset i Stockholm.
2017 hade vi äran att vara del av en internationell delegation som överlämnade det prestigefulla priset till Mozn Hassan under en ceremoni i Kairo tillsammans med 150 gäster, däribland representanter från det egyptiska civilsamhället liksom egyptiska parlamentariker och internationella diplomater.
I januari samma år, beslutade en egyptisk domstol att frysa tillgångarna för såväl Mozn Hassan som Nazra, med hänvisning till att de ska ha "uppmuntrat till oansvarig frigjordhet". De frysta tillgångarna är orsaken till att Nazra i våras tvingades stänga sitt kontor.
Mozn Hassan kallades till förhör den 20 juni och har därefter åtalats för:
1, att ha bildat en organisation i strid mot lagen och som genomför aktiviteter för att skada den nationella säkerheten.
2, att ha mottagit ekonomiska medel från utlandet med syfte att skada nationell säkerhet.
3, skattebrott.
Åtalen kan leda till livstids fängelse.
Över hela världen försöker de som känner sig hotade av starka och frispråkiga kvinnor att avfärda och förödmjuka dem. I Sverige, Tyskland och på Irland har generationer av kvinnor – och män – kämpat hårt för jämlikhet. Kampen är långt ifrån över i våra länder, och det är viktigt att vi står upp för alla de modiga kvinnor och män som tar fighten för jämlikhet runt om i världen.
Mozns arbete för kvinnors rättigheter bör framhållas som ett inspirerande exempel och det är en skam att den rådande politiska och juridiska makten i Egypten förföljer henne. Det finns ingenting att frukta från jämlikhet.
Vi uppmanar de egyptiska myndigheterna att upphöra med trakasserierna av Mozn Hassan och alla andra människorättsförsvarare i landet. Egypten måste efterleva sina internationella åtaganden kring mänskliga rättigheter och upphöra med försöken att tysta civilsamhällets röster.
Feminismen kan aldrig besegras. Ur varje generation växer nya starka och modiga kvinnor fram som fortsätter kampen tills full jämlikhet mellan könen råder.

Cecilia Magnusson (M)

riksdagsledamot

Lotta Johnsson Fornarve (V)

riksdagsledamot

Lynn Boylan (Sinn Féin)

EU-parlamentariker

Bärbel Höhn (Bündnis 90/Die Grünen)

tidigare minister, ledamot av tyska Bundestag 2005 – 2017
Läs mer: Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen