Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Petter Larsson: En hyllning till landsbygdens bortglömda entreprenörer

Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Elin Olofsson

Författare

Det är befriande att lyssna på en person som tar sitt sommarprat på så stort allvar som författaren Elin Olofsson. Varje ord är måhända inte vägt på guldvåg, en och annan klyscha smyger sig in, men det är genomtänkt, välformulerat och välkomponerat. Hennes projekt är att, som hon säger, flytta små, små tyngder från Justitias ena skål till den andra, så att de genom historien osynliggjorda kvinnorna väger en smula tyngre.
Vi får såklart pusselbitar till hennes eget liv också, och inblickar i skrivkramp, hundkärlek, och existentiell ångest, men det är mer stickspår. Elegant låter hon tre närliggande teman vävas in i varandra: Berättelserna om hennes egna äldre kvinnliga släktingar, ”farmor var ett ångande, svettigt, köttigt moln”. En hyllning till landsbygdens kvinnor som otackade bär samhället på sina axlar; de som ordnar språkcaféer, författarträffar och fotbollsturneringar. Och slutligen hennes egna romaner som i stora stycken handlar om matriarkerna i byarna.
Hennes eget, tja, feministiska uppvaknande kom just efter att ha levt sin barndom omgiven av kvinnor som bestämde det mesta. Sen gick hon ut i en värld full av mäktiga män. Inte konstigt att hon blev både häpen och förbannad.
Gå till toppen